Erişilebilirlik

AB Türkiye'yle İki Yeni Başlık Açıyor


Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduğunu her fırsatta yineleyen Fransa’nın müzakereleri iyice zorlaştırma çabaları ilk önemli sonucunu verdi.

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) 26 Haziran’da açılması öngörülen üç başlıktan sadece ikisi için yeşil ışık yaktı.

“Türkiye’nin tam üyelik perspektifini onaylama anlamı taşıyacağından çekinilen” ekonomik ve parasal politika başlığı, Avrupa Birliği Komisyonu’nun “Açılmasında teknik olarak sakınca yok” şeklinde görüş bildirmesine karşın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye takıldı.

Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro’ya geçiş gibi önemli unsurlar içeren Ekonomik ve Parasal Politika başlığı, Sarkozy’nin özel talimatı çerçevesinde Paris tarafından bloke edildi. Sarkozy’nin, kendisini “Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeri yok” söylemiyle bağladığı bir ortamda bu başlığın açılmasının “yanlış izlenim” vereceğinden kaygılanan Fransa, tüm telkinlere kulak tıkadı.

Üç başlığın açılması konusunda ısrar eden Dönem Başkanı Almanya’nın ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Fransa’yı ikna etme girişimleri de sonuç vermedi. Fransa, Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi toplantısı öncesinde bir araya gelen genişleme grubunda tutumunda bir değişiklik olmadığını üye ülkelere net bir şekilde iletti.

Fransa’nın bu konuda esneklik göstermeyeceğini hissettirmesi üzerine Dönem Başkanı Almanya, bu başlığı COREPER gündeminden düşürerek konunun toplantı sırasında veto edilmesinin önüne geçti.

Mali kontrol başlığıyla ilgili sorun çıkaran Kıbrıs Rum Kesimi ise itirazlarını geri çekti. Bugün düzenlenecek olan ve Türkiye’yi Başmüzakereci Ali Babacan’ın temsil edeceği Hükümetlerarası Konferans’ta sadece mali kontrol ve istatistik başlıklarında müzakereye geçilecek.

COREPER’de, Hırvatistan’ın da 6 başlıkta daha müzakereye geçmesine onay verildi. Bu başlıklar mali kontrol, istatistik, iş kurma ve hizmet sunumu serbestisi, şirketler hukuku, mali hizmetler ile bilgi toplumu ve medya olarak belirlendi.

Böylelikle Türkiye 4’te kalırken Hırvatistan başlık sayısını 12’ye yükseltti. Zagreb, bu yıl sonuna kadar bu sayıyı 20’ye ulaştırmayı hedefliyor.

AB ile üyelik müzakereleri 35 başlık altında yapılıyor.

XS
SM
MD
LG