Erişilebilirlik

Rice'tan 'Darfur İçin Daha Çok Çaba' Çağrısı


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, uluslararası topluluğu Darfur’daki şiddeti sona erdirmek için daha çok çaba harcamaya çağırdı.

Rice, bu çağrıyı Paris’de düzenlenen uluslararası Darfur konferansının kapanışında yaptı.

Fransa dışişleri bakanı da, konferansa katılanların Darfur’a 20 bin kişilik Birleşmiş Milletler-Afrika birliği barışgücü kuvveti gönderilmesini desteklediklerini söyledi.

Aralarında dünyanın büyük güçleri Çin ve Amerika ile başta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban K Moon olmak üzere uluslararası organizasyon temsilcileri, ilk kez, Paris’te Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin öncülüğünde Darfur’daki drama son vermek ve Hartum yönetimine karşı kararlılıklarını göstermek için bir araya geldiler.

Toplantıya Sudan petrolününün üçte ikisinin alıcısı ve Sudan yönetiminin bir numaralı destekçisi olan Çin’in de katılması dikkat çekerken, Sudan yönetiminin davet edilmemesi eleştirilere neden oldu. Konferans öncesi bilgilendirilmedikleri için öfkelenen Afrika Birliği yetkilileri ise, Paris’in çözümde kendilerinin üstlendiği arabuluculuk rolünü ellerinden alma amacında olduğunu savunarak toplantıyı protesto etti.

Paris’te, 2003 yılından bu yana iç savaşa sahne olan Darfur’da bulunan 7 bin Afrika Birliği gücüne 20 bin ek Birleşmiş Milletler Gücü desteği verilmesinin yöntemleri konuşuldu. Katılımcı ülke bakanları ayrıca çözüm için siyasi sürecin canlandırılması, can güvenliği ve yardım hizmetlerinin nasıl sağlanacağı, krizin vurduğu bölgelerin yeniden inşası için ekonomik yardım ve krizin bölgesel yansımalarının giderilmesi konulu dört ana başlık üzerinde çalıştı. Paris hükümeti ayrıca, Çad’a sığınan 230 bin göçmene yardım edilmesi ve bölgede insani yardımlar için bir hava koridoru açılmasını da önerdi.
Yeni karma gücün Sudan topraklarında görev yapmasını Hartum hükümeti, uluslararası güçlerin baskısı sonunda geçtiğimiz Haziran ayında kabul etmişti. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Hartum hükümetine yeni bir uyarı göndermeyi de ihmal etmedi. Konferans öncesi Amerika Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile bir saat başbaşa görüştükten sonra açıklama yapan Sarkozy, Sudan yönetiminin krizin çözümü için çaba harcarsa büyük bir güçle destekleyeceklerini, aksi takdirde katı tutum alacaklarını söyledi. Darfur’da ölüm sessizliği olduğunu ve dünyanın yaşadığı en ağır insanlık krizine daha fazla sessiz kalınamayacağını savunan Sarkozy, 200 bin insanın öldüğünü, 2 milyonun üzerinde insanın da göç ettiğinin altını çizdi.

Konferansa katılmak üzere dün gece Paris’e gelen Condolezza Rice da "Darfur krizini aşmakta başarısız kaldık. Dünyanın en büyük insanlık krizini engellemek için bir an evvel harekete geçmeliyiz. Bu karma gücün bölgede görev yapması için Hartum yönetimine baskı yapmak gerekir." dedi. Rice, toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında da konferansa öncülük eden Paris’i kutladı ve "Bu bir barış konferansı değildir, sadece, insanlık krizinden nasıl çıkılacağının yöntemlerini konuştuk" dedi.

Konferansa ev sahipliği yapan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de, bu girişimin bir barış konferansı olmadığı görüşünü yineledi ve Darfur’a yardım yolunun daha aydınlık olduğunu söyledi:

XS
SM
MD
LG