Erişilebilirlik

Müzakereler İçin Karar Günü


Avrupa Birliği’yle yürütülen tam üyelik müzakereleri çerçevesinde 26 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Hükümetlerarası Konferans’ta (HAK) kaç başlık açılacağının yarın (Pazartesi) netleşmesi bekleniyor. Türkiye ve dönem başkanı Almanya’nın hedefi üç başlık daha açılması olsa da bu pek mümkün gözükmüyor. Fransa’nın ekonomik ve parasal politika başlığıyla ilgili yaklaşımında değişikliğe gitmemesi, Ankara’nın 3’te 3 yapma olasılığını iyice zayıflattı. İbre iki başlığın açılmasından yana.

Açılacak başlık sayısını bugün bir araya gelecek olan Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), netleştirmeye çalışacak. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin özel talimatı çerçevesinde, “tam üyelik perspektifine onay verdiği gerekçesiyle” ekonomik ve parasal politika başlığının açılmasını engelleyen Paris, bu yaklaşımını sürdürüyor. Ancak diğer üye ülkelerden gelen itirazlar çerçevesinde söyleminde değişikliğe giderek bu başlığın teknik nedenlerle açılamayacağını savunmaya hazırlanıyor. Rumların, “ilişkilerin normalleşmesi” vurgusunu görmek istedikleri için engellediği mali kontrol başlığında ise ilerleme olduğu ifade ediliyor. Gelinen aşamada bu vurguya yer vermeksizin Rumları tatmin edecek bir yazım üzerinde uzlaşıldığı kaydediliyor. İstatistik başlığında ise herhangi bir sorun gözükmüyor.

Amacı tam üyelik olan müzakerelere başlamış bir aday ülkenin, başlık açmasının “tam üyelik perspektifini teyit eder” gerekçesiyle engellenmeye çalışılması Avrupa Birliği içinde de eleştiriliyor. Fransa’nın yaklaşımının “temelden yoksun ve mantıksız” olduğu Brüksel’de yüksek sesle dile getiriliyor.

HAK’ta Türkiye’yi kimin temsil edeceği de açılacak başlık sayısına göre belirlenecek. 3’te 3 yapılması halinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, iki başlıkta kalınması halinde ise Başmüzakereci Ali Babacan’ın katılımı gündemde. Tek başlık açılması halinde ise Türkiye’yi Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır’ın temsil edebileceği belirtiliyor.

COREPER toplantısında Hırvatistan’ın mali kontrol, istatistik, iş kurma ve hizmet sunumu serbestisi, şirketler hukuku, mali hizmetler ile bilgi toplumu ve medya başlıklarında müzakerelere başlamasına sorunsuz bir şekilde yeşil ışık yakılacak.

Müzakerelere Türkiye’yle aynı anda başlayan Hırvatistan, şu ana kadar bilim-araştırma ve eğitim-kültür başlıklarını sorunsuz bir şekilde kapadı. İlk başlık Türkiye tarafından da kapatıldı ancak eğitim-kültür, Fransa’nın engellemesi nedeniyle aylardır rafta bekliyor. Bekletme gerekçesi ise bu başlığa, ilgisi olmamasına karşın, siyasi kriterlerle ilgili atıf eklenmek istenmesi.

Türkiye’nin işletme ve endüstri politikası başlığını açtığı son HAK’ta ise Hırvatistan, fikri mülkiyet hukuku, ekonomik ve parasal politika, işletme ve endüstri politikası ile gümrük birliği başlıklarında müzakereye geçti. Fransa’nın, ekonomik ve parasal politika başlığıyla ilgili “tam üyelik perspektifini teyit eder” endişesi, Zagreb için devreye sokulmadı.

XS
SM
MD
LG