Erişilebilirlik

Gümrük Kapılarında Seçim Sandıkları Açılıyor


Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının 22 Temmuz seçimleri için oy verme süreci yarın (Pazartesi) başlıyor. Vatandaşlar oylarını Türkiye’ye giriş çıkışlarda toplam 14 gümrük kapısındaki sandıklarda kullanabilecek.

Türkiye dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yurtdışında oy kullanma hakkı verilmediği için, 22 Temmuz genel seçimlerinde yurttaşlar sadece belirli gümrük kapılarına kurulacak sandıklarda oy kullanabilecekler. Ancak erken genel seçim tarihi özellikle Avrupa ülkelerinde izin ve yaz tatilleri dönemine denk geldiği için bu yıl yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının rekor düzeyde katılımı bekleniyor. Türkiye dışında yaşıyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 4 milyon civarında. Bunlardan 2,5 milyonu 18 yaş üstünde, yani oy hakkına sahip. Yaz döneminde yurtdışındaki Türklerin, ülkeye ortalama giriş sayısı 800 bin. İzin döneminde Türkiye’ye gitmeyi planlayan Almanyalı Türkler arasında oy kullanma niyeti oldukça yüksek.

2003 yılında Kasım ayında gerçekleşen son seçimlerde yurtdışı Türkleri 40 bin oy kullanırken, bu kez beklenti en az 200 bin oy civarında. Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat, bu sayıyı seçimleri etkileyebilecek bir rakkam olarak tanımlıyor.

Seçmen Kütükleri Kanunun ilgili maddelerine göre gümrüklerde oy kullanma süresinin seçimlerden 75 gün önce başlaması gerekiyor. Ancak kısa zamanda seçim kararı alındığı için bu süre bu kez 28 güne indi. Buna göre, gümrüklerde oy kullanma bugün başlıyor ve 22 Temmuz’da Türkiye saatiyle saat 17’de sona erecek. 25 Haziran tarihinden önce yurda giriş ve seçim günü olan 22 Temmuz tarihinden sonra çıkış yapan seçmenler oy kullanamayacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 6 aydan daha fazla bir süredir yurtdışında yaşayan ve Türkiye’de seçmen kütüklerinde kaydı bulunmayan, yurda girerken ya da çıkarken oy kullanabilecek. Geçmişte sadece Türkiye’ye girerken oy kullanılabilirken bu defa yurt dışına çıkarken oy kullanımı da mümkün. Mükerrer oy verilmesini önlemek için pasaportlara ‘oy kullanmıştır’ şeklinde bir ibare kaydedilecek.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları sadece Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen 14 gümrük kapısında oy kullanabiliyorlar. Karayoluyla gidecek olanlar Edirne Kapıkule ve İpsala’da, deniz yoluyla gidenler ise sadece Çeşme Limanı’nda kurulacak sandıklara oylarını atabilecekler. Oy sandıklarının kurulacağı havalimanları arasında İstanbul’da Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları var. Gümrük kapılarına giriş ve çıkış yoğunluğuna göre sandık yerleştirilecek, nitekim Atatürk Havalimanında 15 sandık bulunuyor ve böylece uzun beklemelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Yurtdışındaki Türklerin oy pusulalarında bağımsız adaylara yer verilmeyecek, sadece partiler yer alacak. Kullanılan geçerli oylar tüm gümrük kapılarındakilerle birleştirildikten sonra, Türkiye genelinde geçerli toplam oy sayısına eklenecek.

XS
SM
MD
LG