Erişilebilirlik

Irak'ta Sekiz ABD Askeri Öldü


Irak'ta, başkent Bağdat ve çevresinde direnişçilere karşı geniş çaplı operasyonlar devam ederken Amerikan askeri yetkilileri dün (Cumartesi) girişilen saldırılarda sekiz Amerikan askerinin öldüğünü açıkladı.

Bağdat'ın kuzeybatı kesiminde yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması dört Amerikan askerinin ölümüne, bir Iraklı tercümanın yaralanmasına yolaçtı.

Yol kenarlarına yerleştirilen bombalar Bağdat ve Tikrit'te üç askerin daha ölümüne neden olurken bir Amerikan askeri de Bağdat'ta, içinde bulunduğu araca hafif silahlarla açılan ateş sonucu öldü. Irak'ta savaşın başındanberi ölen Amerikan askerlerinin toplam sayısı 3520'yi geçti.

Operasyonlar Sürüyor

Bağdat'ın Sadr Mahallesinde düzenlenen operasyonlarda İran'la bağlantısı olduğu sanılan üç Şii militan tutuklandı.

Dün ve bugün düzenlenen operasyonlarda ayrıca yedi teröristin öldürüldüğü; 10 teröristin tutuklandığı açıklandı.

Tikrit, Felluce ve Bağdat'taki operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

Enfal Operasyonu Davasında Karar Verilecek

Soykırım suçlamasıyla yargılanan altı Iraklı yetkili hakkında karar bugün verilecek. Sanıklar arasında, Irak eski devlet başkanı Saddam Hüseyin'in, "Kimyasal Ali" diye de bilinen yeğeni Ali Hasan el Macid de var.

Irak Yüksek Mahkemesi, 180 bin Iraklı Kürdün ölümünden sorumlu tutulan sanıkların soykırım işleyip işlemediğini kararlaştırılacak. Katliam 1980'li yıllarda Enfal Operasyonu adı altında yapılmıştı.

Bu davadaki baş sanık aslında Saddam Hüseyin'di. Ancak Saddam Hüseyin, bir başka davada suçlu bulunarak 30 Aralık tarihinde idam edildi. Adı geçen altı sanığa da ölüm cezası verilmesi mümkün.

Saniklar operasyonların gerekli olduğunu, Iraklı Kürtlerin 1980'li yıllarda İran - Irak savaşında düşmana yardım ettiklerini savunuyor.

XS
SM
MD
LG