Erişilebilirlik

21 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Irak’ta hükümetin bir türlü güvenliği sağlayamaması nedeniyle, üst düzey yetkililer arasında huzursuzluğun giderek arttığını yazıyor. Gazetenin manşetten verdiği habere göre, başta devlet başkan yardımcısı Adil Abdülmehdi olmak üzere bir çok yetkili istifanın eşiğinde.

"Abdülmehdi’nin istifa girişimi, Şii liderler arasında giderek artan huzursuzluğun da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Amerika, hala Maliki hükümetine destek verirken bazı Amerikalı komutanlar Irak hükümetinin güvenlik operasyonlarına verdiği desteği sorguluyor, zanlıların mezheplerine göre tutuklandığını veya serbest bırakıldığını düşünüyor. Bazı gözlemciler, giderek parçalanan siyasi yapıyı ayakta tutan en son bağlardan birinin Necef’teki Şii liderlik olduğunu belirtiyor."

New York Times Avrupa Birliği’nin gerçek bir entegrasyon sağlama yönündeki çabasının her hangi bir üye ülke tarafından kolaylıkla engellenebildiğine dikkat çekiyor. Son olarak Polonya’nın Avrupa Anayasasını canlandırma girişimlerine karşı çıktığını belirten gazete, bu konuda Almanya başbakanı Angela Merkel’in yoğun bir çaba harcadığını vurguluyor.

"Merkel’in en büyük destekçisi Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy. Görevden ayrılmaya hazırlanan İngiltere başbakanı Tony Blair ise fazla yardımcı olmuyor. Umarız Blair işbirliğine daha açık olur ve Merkel ile Sarkozy’nin Avrupa Birliği’ne gerekli olan reformlar konusunda Polonya’yı ikna etme çabasına destek verir. Terör, küresel ısınma, giderek demokrasiden uzaklaşan Rusya, nükleer silah peşinde koşan İran gibi sorunlar karşısında Avrupa’nın daha güçlü bir birliğe ve Amerika’nın da Avrupa’da daha güçlü bir müttefike ihtiyacı var."

Christian Science Monitor Sudan’ın Darfur bölgesindeki katliamların durdurulması için başta Avrupa Birliği olmak üzere bütün uluslararası toplumu göreve çağırıyor. Her ikisi de Nobel Barış ödülü sahibi olan Desmond Tutu ile Jody Williams tarafından yazılan makalede, beş yıldır süren olaylarda yüz binlerce kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı hatırlatılıyor.

"Sudan’a karşı, ırk ayrımcılığı dönemindeki Güney Afrika gibi davranılmalı, ekonomik ve siyasi olarak dışlanmalıdır. Hartum’da iktidarı ellerinde tutanlar, Darfur’da yaptıklarının sonuçlarını hissetmelidir. Hartum’a yönelik her boş tehdit, onların kendilerini dokunulmaz görmelerine neden oluyor. Sudan’ın vaatlerine ve mazeretlerine inanmaktan vazgeçmek, yaptıklarından ve yapmadıklarından dolayı Sudan hükümetini sorumlu tutmak gerekiyor."

Los Angeles Times Hamas’tan, 100 gün önce Gazze’de İslam Ordusu adlı bir örgüt tarafından kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’ın serbest bırakılmasını sağlamasını istiyor. Gazete, Hamas’a Gazze’de huzur ve güveni sağlayacağı yönündeki vaadini hatırlatıyor.

"Gazetecileri öldürmenin İslamcı terör açısından standart bir tekniğe dönüştüğü bir dönemde Johnston olayı da farklı bir anlam taşıyor. Gazeteci cinayetlerinde artış yaşanması bir tesadüf değildir. Bilginin yayılmasını önlemek iktidara giden bir yoldur. Demokrasinin gelişmesini önlemektir. İster Gazze’de, ister Irak’ta olsun eğer basın terörize ediliyorsa o toplumda siyasi sorumluluk anlayışı gelişemez. Bunu, Amerika’yı kuran öncüler de, El Kaide de çok iyi biliyor. Peki Hamas, bu iki uç arasında nerede duruyor?"

XS
SM
MD
LG