Erişilebilirlik

Rehn'den Türkiye'ye Destek


Fransız siyasetine kazandırdığı isimlerle ünlenen ve Fransa’nın en prestijli eğitim kurumları arasında yer alan ENA’da konuşan Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’ye verilen üyelik perspektifinden uzaklaşılmaması gerektiğini söyledi.

Fransa’nın, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin talimatıyla, üyelik bağlantısı olduğu için ekonomik ve parasal politika başlığını bloke etme eğiliminde olduğu bir ortamda konuşan Rehn, katılım sürecinin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu ifade etti.

Müzakerelerin başlamasından bu yana Türkiye konusunda en sağlam duruşu sergileyen isimlerin başında gelen Rehn’in konuşması bir anlamda Sarkozy’nin açıklamalarının Avrupa Birliği Komisyonu tarafından paylaşılmadığını da gösteriyor. Rehn, bu açıdan oldukça önemli olan konuşmasında Türkiye’ye verilen Avrupa perspektifinin stratejik ve tarihi temellere dayandığını belirttikten sonra, şu ana kadar tüm Avrupa Birliği ülkelerinin onayıyla alınan kararlarda hedefin tam üyelik olarak belirlendiğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği’nın çok önemli bir partneri olan Türkiye’deki demokratların reformların ilerlemesi için Avrupa’nın desteğine güvendiğini söyleyen Rehn, üyelik perspektifinin uzaklaşması halinde Türk demokrasisinin ve ülkenin istikrarının bundan olumsuz etkileneceğini dile getirdi. Bu durumun aşırı uçlara kayma riskini berberinde getirbileceğine dikkat çeken Rehn, Türkiye’deki istikrarsızlığın Avrupa’yı da etkileyeceğinin altını çizdi.

Türkiye’nin medeniyetler arasındaki diyalog ve İslam’la Batı arasındaki ilişki açısından kilit role sahip olduğunu belirten Rehn, Türkiye’nin katılımının İslam’la Avrupa değerlerinin uyumlu olabileceğini gösterme bağlamında da önem taşıdğını ifade etti.

Türkiye’de seçimler sonrası oluşacak hükümetten reformlar konusunda kararlı bir politika izlemesini beklediğini söyleyen Rehn, 2013 için üyelik öngören bir yol haritası benimsenmesini de olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Rehn, buna karşın müzakere sürecindeki ülkelere yönelik olarak bir üyelik tarihi vermediklerini hatırlattı. Rehn, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik tahhütleri bağlamında adil, kriterler konusunda da katı olması gerektiğini söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG