Erişilebilirlik

Kosova Üzerine Tartışmalar


Amerika ve Avrupa ülkeleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, Kosova’ya denetimli bağımsızlık verilmesiyle ilgili planın 4 ay ertelenmesini öneren yeni bir karar tasarısı sundu.

Ancak Rusya’nın BM büyükelçisi Vitaly Churkin tasarıyı kabul etmediklerini ve veto edeceklerini söyledi. Rusya, Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkan Sırbistan'ı destekliyor.

Yeni karar tasarısı, Sırbistan ve Kosovalı Arnavutların temsilcilerinin önce kendi aralarında bir anlaşmaya varmasını öngörüyor.

Böyle bir anlaşma sağlanmazsa Birleşmiş Milletler planı otomatik olarak uygulamaya girecek.

Birleşmiş Milletler Kosova Özel Temsilcisi, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’nın hazırladığı plan Kosova’ya uluslararası denetim altında bağımsızlık verilmesini öneriyor.

Sırbistan, Birleşmiş Milletler planına, anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Başkan Bush, kısa bir süre önce Arnavutluk'a yaptığı ziyaret sırasında, Kosova'nın bağımsız olmasını öngören planı desteklediğini belirtmiş ve bağımsızlığın en kısa zamanda gerçekleşmesi için çalışacağını söylemişti.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçlarına bakan uluslararası mahkemenin başsavcısı Carla Del Ponte ise son günlerde, Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki planların, savaş suçlusu zanlısı olarak aranan Bosnalı Sırp liderler Radovan Karaziç ve Ratko Mladiç'in uluslararası mahkemeye teslim edilmesine kadar ertelenmesi çağrısında bulunmuştu. Carlo Del Ponte, şu anda Birleşmiş Milletler yönetimi altında bulunan ancak hala Sırbistan'ın bir parçası olan Kosova'nın bağımsızlığı yönünde adımlar atılırken Sırpların, savaş suçu zanlılarını bulup teslim etme konusunda isteksiz davrandıklarını söylemişti.

XS
SM
MD
LG