Erişilebilirlik

Almanya'da Türkiye'yle İlgili Görüş Ayrılığı


Türkiye'nin olası Avrupa Birliği üyeliği konusunda Almanya'da, federal hükümet ortakları Birlik Partileri ve Sosyal Demokrat Parti arasındaki görüş ayrılığı devam ediyor.

Fransa’da Türkiye karşıtı Nicolas Sarkozy’in Cumhurbaşkanı olmasından umutlanan Başbakan Angela Merkel ve Birlik Partileri üyeliği reddeden tavırlarını yeniden gündeme getirirken, Sosyal Demokratlar Türkiye’nin tam üyeliğine destek veriyorlar. Nitekim Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck, Türkiye’deki son gelişmelere rağmen, partisinin bu çizgisini sürdürdüğünü açıkladı.

2005 yılından bu yana dört farklı genel başkan seçen SPD, Gerhard Schröder’in benimsediği Türkiye yanlısı tutumu resmi parti politikası olarak sürdürüyor. SPD’nin özellikle Frank Walter Steinmeier gibi Türkiye yanlısı bir isimle Dışişleri Bakanlığı koltuğunda olması, koalisyon hükümetinin Türkiye’ye yönelik siyasetlerinde de tüm tartışmalara rağmen radikal bir değişim yaşanmamasını sağladı.

Birlik Partileri’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinden Elmar Brok’un bundan kısa bir süre önce söylediği gibi, "Türkiye’nin AB yolunda Almanya’daki avukatının adresi SPD."

Nitekim SPD Genel Başkanı Kurt Beck, Türk gazetecilerine yaptığı bir açıklamada, Türkiye'ye Avrupa Birliği üyeliği yerine ‘imtiyazlı ortaklık’ teklif edilmesinin söz konusu olamayacağını ve partisinin tam üyeliği desteklediğini söyledi. Beck şöyle konuştu:

"AB üyeliği müzakereleri devam etmeli. Şu anki müzakere süreci sürdürülmeli ve gelişmeli. Tıpkı diğer AB adayı ülkelerde olduğu gibi, müzakerler aksamaya uğramadan adım adım ilerleme kaydetmeli. Bu müzakerelerin hedefi Türkiye’nin Birliğe üyeliği olmalı."

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin özellikle ekonomik alanda daha da yoğunlaştırılmasını hedeflediklerini belirten Beck, Türk işveren ve yatırımcılarının vize konusundaki şikayetlerini bildiğini ve bunun çözülmesi için gerekli ön görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Beck şöyle dedi:

"Türkiye-Almanya ilişkilerini iyi şekilde devam ettirmeyi hedefliyoruz. Son derece başarılı olan Almanya-Türkiye ekonomik ilişkilerini de daha yoğun hale getirmeyi düşünüyoruz. Tek tek mesele olan konularda çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Mesela vize alımında daha esnek bir yaklaşım olması gerektiği gibi..."

SPD Genel Başkanı son haftalarda gündeme gelen, Türkiye’nin Kuzey Irak’a askeri operasyon düzenleyebileceği yönündeki haberleri yorumlamazken, PKK’ın artan terör eylemlerini sert bir dille eleştirdi.

Beck, politik istemler için şiddete başvurmanın kabul edilemeyeceğini belirtti ve şöyle konuştu:

"Politik hedeflerine ulaşmak isteyenlerin şiddet uygulaması kabul edilir bir durum değil. Bunun kesinlikle onaylanır bir tarafı olamayacağı gibi, haklı bır gerekçesi söz konusu olamaz. Farklı politik amaçlar her zaman var olacaktır. Tüm dünyada farklı tarihi gelişimler nedeniyle farklı siyasi görüşleri temel alan yaklaşımlar mevcuttur. Bu Avrupa’da da mevcuttur. Türkiye’de de var ve başka bölgelerde de var. Ama şiddet politikanın aracı haline dönüşmemelidir."

Türkiye'deki erken seçim sürecine değinen Beck, kendisinin sosyal demokrat bir partinin başkanı olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin kazanmasını arzu etmesinin doğal olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Türkiye’deki seçimleri umarım Sosyal Demokratlar kazanır. Ancak bu, ülkenin iç meselesi. Benim en büyük dileğim ise Türkiye’de istikrarlı bir hükümetin kurulmasıdır. Bir takım sorunlar var. Cumhurbaşkanlığı adaylığının da netlik kazanmasını temenni ediyorum. Ama tüm bu meselelerin çözümümün en iyi yolu demokratik bir sistemle halka gitmektir."

Bu arada Alman Bertelsmann Vakfı tarafından 14 AB ülkesinde yapılan ve sonuçları bugün açıklanan bir araştırmaya göre, söz konusu ülkelerin vatandaşları, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in birliği yönetmesini istiyor. Katılımcıları yüzde 28’i Merkel’i en uygun lider olarak tanımlarken, onu açık farkla AB Komisyonu Başkanı Barroso, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanlığı görevini yakında devralacak olan Gordon Brown izliyor.

XS
SM
MD
LG