Erişilebilirlik

Referandum 22 Temmuz'da Olmayacak


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de öngören anayasa değişiklik paketinin 22 Temmuz’daki seçimlerle birlikte halkoyuna sunulması amacıyla referandum sürecini kısaltan yasayı veto etti.

Sezer, çifte sandığın sağlıklı sonucu zorlaştıracağını, ‘sakıncalar içeren’ anayasa paketinin yeni meclise kalması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Sezer, anayasa değişiklik paketinde olduğu gibi, referandum yasasıyla ilgili görüşünü 15 günlük inceleme süresinin sonunda açıkladı.

Sezer, veto gerekçesinde referandum için öngörülen 120 günlük sürenin 45 güne indirilmesi, yurtdışında yaşayan vatandaşların 40 gün değil de 10 gün önceden oy vermeye başlamasına ve Yüksek Seçim Kurulu’nun bu süreleri kısaltmaya yetkili sayılmasına itiraz etti.

Sezer’in vetosuyla birlikte 22 Temmuz’da ‘çifte sandık’ ihtimali ortadan kalktığı için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) referandum yasasını tekrar görüşmek üzere meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayı düşünmüyor.

Bir kez veto ettiği ve ikinci kez geldiğinde ise halkoylamasına sunulmasını istediği, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açacağını duyurduğu anayasa paketine dikkat çeken Sezer, referandum süresinin kısaltılmasının, söz konusu anayasa değişikliğinin, seçimle aynı günde geçmesini amaçladığını kaydetti.

“Bu arada, cumhurbaşkanı seçilememesi nedeniyle TBMM’nin ‘derhal yenilenmesi’ zorunlu duruma geldiyse de, yasa gereği seçim gününün değiştirilemeyeceğinin anlaşıldığını” kaydeden Sezer’in gerekçe metninde “derhal yenilenmesi” ifadesine yer vermesi dikkat çekti.

Anayasa paketini neden veto ettiğini hatırlatan Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin sistem değişikliği gerektirdiğini, geniş kitlelerce tartışılıp olgunlaştırıldıktan sonra sistemin tümüyle değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve parlamento seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını da öngören anayasa değişikliği paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Sezer’in açtığı dava, mahkeme raportörünün hazırlayacağı rapordan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) aynı yönde açtığı davayla birleştirilerek görüşülecek.

XS
SM
MD
LG