Erişilebilirlik

Fransa'da Sarkozy'nin Seçim Zaferi


Fransa’da parlamento seçimlerinin ikinci turunu Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin liderliğini yaptığı muhafazakar eğilimli parti birinci olarak bitirdi. Ancak parti, önceden tahmin edildiği gibi ezici çoğunluk sağlayamadı.

Resmi sonuçlara göre, Halk Hareketi Birliği 577 sandalyeli parlamentoya 314 üye sokmayı başardı. Muhalefetteki Sosyalistler ise 185 sandalye aldı. Jean-Marie Le Pen’in liderliğindeki milliyetçi parti parlamentoya girmeyi başaramadı.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, hazırladığı yasa değişikliklerinin görüşülmesi için yeni parlamentoyu 26 Haziran’da acil toplantıya çağırdı. Nicolas Sarkozy’nin yeni kabinesini birkaç gün içinde oluşturması bekleniyor.

Seçimlerden önce yapılan tahminler, Sarkozy’nin partisinin en az 380, en fazla da 420 sandalye kazanabileceğini gösteriyordu. Ancak Sarkozy’nin sağlık sistemine ödenek aktarmak için katma değer vergisini artırma planları, uzmanlara göre, partisine verilen oyların düşmesine yol açtı.

Paris muhabirimiz Arzu Çakır'ın seçim sonuçlarıyla ilgili haberini yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG