Erişilebilirlik

Amerika'da Müslümanlara Ayrımcılık Artıyor


Amerika’nın önde gelen Müslüman derneklerinden Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) müslümanlara karşı nefret içeren suçların ve müslümanlar aleyhinde ayrımcılığın arttığı uyarısında bulundu. Örgüt, müslümanların Amerikan vatandaşlığına geçme işlemleri sırasında kasıtlı ertelemelerle karşılaştığını bildirdi.

Amerika-Islam Ilişkileri Konseyi’nin 2007 yılı raporunda Amerika’da yaşayan Müslümanların ayrımcılık ve taciz edici davranışlara hedef olduğu belirtildi. Grubun direktörü Nihad Awad raporun, 10 yıl önce belirledikleri Müslümanlara karşı ayrımcılık olgusunun artarak devam ettiğini gösterdiğini söyledi ve “2005 - 2006 yıllarında Müslümanlık karşıtı eylemlerde yuzde 25 lik bir artis gozlemledik. Bu son derece kaygı verici bir artış çünkü bu tür olaylari ilk duyurduğumuz günden bu yana hiçbir düşüş yaşanmadığını gördük” dedi.

CAIR'in raporuna göre 2006 yılı içinde Amerika’daki Müslümanlara karşı işlenen nefret içerikli suç ve tacizlerin sayısı 2400’ün üzerinde. 2005 yılında ise bu tür suçların sayısı yaklaşık 1900'dü.

Raporun yazarı Arsalan İftikar özellikle vatandaşlık başvurusu yapanların işlemleri sırasında Müslüman Amerikalıların haksız ertelemelere maruz bırakıldıklarını söylüyor.

Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi ise CAIR’in muslumanlara ayrımcılık ve taciz yapıldığı iddialarını reddederken, başvuruda bulunanları din, ırk ya da etnik kökene göre ayırmadıklarını belirtti. Vatandaşlık başvurusunda büyük artış yaşadıklarını belirten yetkililer işlemlerin normal süresinin yaklaşık 7 ay olduğunu söylüyor. Yetkililere göre, bu sürecin en uzun bölümünü ise başvuranlar hakkındaki güvenlik araştırması oluşturuyor. Amerika’da her yıl yaklaşık bir milyon kişi vatandaşlık başvurusunda bulunuyor.

CAIR raporunu kaleme alan Arsalan İftikar Amerikan hükümetinin göçmenlik işlemlerine daha fazla bütçe ayırması gerektiğini söylerken aynı görüşün Amerikan Kongresi tarafından da paylaşıldığını belirtti. Vatandaşlık ve Göcmenlik Dairesi ile Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın yıllık bütçelerinin arttırılmasına ilişkin bir yasa geçtiğimiz günlerde Amerikan Kongresi'ne sunulmuştu.

XS
SM
MD
LG