Erişilebilirlik

'Sınır Ötesi Operasyon İçin Tereddüt Etmeyiz'


Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekillerinden oluşan bir heyet Washington’daki temaslarını dün tamamladı ve bir basın toplantısı düzenledi.

Heyet üyeleri Egemen Bağış, Reha Denemeç ve Mevlüt Cavuşoğlu, Kongre’ye sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarılara karşı lobi yapmak amacıyla temaslarda bulunduklarını söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Heyeti Kongre ve aralarında Brookings Enstitüsü, Cumhuriyetçi Parti Araştırma Enstitüsü, Atlantik Konseyi, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi gibi düşünce kuruluşlarında temaslarda bulundu.

Heyet adına açıklama yapan Egemen Bağış, Brad Miller, Boby Gindal, Robert Wexler ve diğer Kongre üyeleriyle görüştüklerini, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıların sıklıkla gündeme getirilmesinin rahatsızlık yarattığını ve ikili ilişkileri olumsuz etkilediğini vurguladıklarını; milletvekillerinin de bu durumu anlayışla karşıladıklarını, Türkiye’ye destek sözü verdiklerini kaydetti. Bağış ayrıca Musevi kuruluşlarının yetkilileriyle de biraraya geldiklerini söyledi.

Egemen Bağış, temaslarında Türkiye’nin Irak sınırındaki gelişmelerin, PKK ile mücadele çalışmalarının ve seçim sürecinin gündeme geldiğini ve bu noktada Türkiye’nin çeşitli konulardaki hassasiyetlerini anlatma sansını bulduklarını belirtti. Bağış, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Eric Edelman’la dün yaptıkları görüşmede de bu konuların ağırlıklı olarak ele alındığını söyledi. Bağış, Edelman’ın Türkiye’nin tavrını iyi anladığını ve terörle mücadelenin önemini ve birşeyler yapılması gerektiğini kabul ettiğini kaydetti.

Egemen Bagis, Amerikan tarafının kendilerine, PKK konusunu Irak’ta en üst düzeyde yetkililerle ele aldıklarını ve Yönetimin bütün kurumlarının ve Beyaz Saray’ın PKK ile mücadele konusunda kesin bir görüş birliğinde olduğunu aktardığını belirtti. Egemen Bağış, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Eric Edelman’ın Türkiye’nin Afganistan’daki katkılarından ve Kabil’in komutasını yeniden üslenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiğini sözlerine ekledi.

Bağış, PKK ile mücadele konusunda Türkiye’nin tavrının açık ve kesin olduğunu, yararlı bir sonuç elde edileceğine kanaat getirdikleri noktada sınır ötesi operasyon da dahil her turlu seçeneği değerlendirmekte bir dakika tereddüt etmeyeceklerini Amerikalı yetkililere aktardıklarını belirtti.

Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekillerinden oluşan heyet bugün New York’ta Dışilişkiler Konseyi'nde bir toplantıya katıldıktan sonra Türkiye’ye dönmek üzere Amerika’dan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG