Erişilebilirlik

Almanya'da Solda Birlik


Demokratik Sosyalizm Partisi PDS ile ile Çalışma ve Sosyal Adalet Seçim Alternatifi WASG’nin iki yıl önceki federal seçimler öncesinde kurduğu siyasi ittifak şimdi birleşmeyle sonuçlanıyor.

İki parti o zaman seçim bölgelerinde birbirlerine rakip aday çıkarmama kararı almış, PDS genelde Almanya'nın doğusunda, WASG ise batısında örgütlü olduğu için bu işbölümü başarılı sonuçlanmış ve ittifak yüzde dokuz oyla parlamentoya girmeyi başarmıştı.

İki partinin resmen birleşmesi ile, eski Doğu Almanya döneminin komünist partisi SED’nin uzantısı PDS ile başbakanlığını Schröder’in yaptığı eski SPD-Yeşiller Hükümeti’nin sosyal alanda yaptığı reformlara tepki olarak kurulan WASG tarihe karışacak. Sol Parti, Avrupa Parlamentosu’nda, Federal Parlamento’da, Berlin’le birlikte, Almanya’nın doğusundaki eyaletlerin parlamentolarında grub sahibi.

Geçtiğimiz mayıs ayında da, ilk kez bir Batı Alman eyaletinde, Bremen’de meclise girmeyi başardı. Sol Parti aynı zamanda sıralarında en çok Türk kökenli üye ve milletvekili olan parti konumunda, Federal Meclis’de üç ve değişik eyalet parlamentoları ile Avrupa Parlamtosunda da toplam 6 Türk kökenli milletvekili bulunuyor.

Bunlardan biri olan Federal milletvekili Sevim Dağdelen, yeni oluşumun kalıcı olacağını ve Alman siyasetine damgasını vurcağını iddaa ediyor.

Sosyal güvenlik sistemindeki sınırlamalara karşı çıkan parti, kazanca göre vergi yükünün paylaşılmasını ve asgari ücretin brüt 1400 Euro’ya çıkartılması talep ediyor, göçmenler konusunda ise Almanya’nın çifte vatandaşlığa izin vermesi gerektiğini savunuyor.

Sol Parti Türkiye’nin AB üyeliğine destek veriyor. Parti kamuoyu araştımalarında da başarılı bir grafik yakalamış durumda, önümüzdeki Pazar günü seçim olsaydı, hangi partiye oy verirdiniz sorusuna Almanların yüzde 12’si Sol Parti şeklinde yanıt veriyor. Bundan en olumsuz etkilenen ise Sosyal Demokrat Parti SPD, SPD’nin oy oranı son araştırmalara göre yüzde 29’a düştü. Bunda iki neden ağır basıyor. Toplum sosyal alanlarda son yıllarda Almanya’da ardı ardına gelen kısıntıların sorumlusu olarak SPD’yi görüyor, Sosyaldemokratların sağa kaydığı görüşü ağır basıyor. İkincisi de SPD’nin eski ve çok popüler genel başkanı Oscar Lafontaine’nin, çok sayıda taraftarı ile birlikte yeni partiye geçmesi.

Sevim Dağdelen, eski SPD’lilerle birlikte genç seçmenlerin de Sol Parti’yi alternatif oalrak gördüklerini öne sürüyor. Federal milletvekilleri arasında Almanya Türk Toplumu eski başkanı Profesör Hakkı Keskin’in de bulunduğu Sol Parti eş başkanlıklarına, PDS adına Lothar Bisky ile WASG’den Oscar Lafontaine’nin seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
XS
SM
MD
LG