Erişilebilirlik

NATO'nun Gündemi Füze Kalkanı


Amerika Birleşlik Devletleri tarafından gündeme getirilen füze kalkanı, NATO’ya üye ülkeler tarafından ilk kez resmi olarak masaya yatırıldı.

Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanları, askeri uzmanlarına İttifak’ın güney kanadında yer alan ve ABD’nin kurmayı düşündüğü sistemin dışında kalacak olan ülkeleri korumak amacıyla kısa menzilli bir füze savunma sistemi oluşturulması yönünde plan hazırlama talimatı verdi.

NATO füze savunma sistemi konusunda nihai kararın Nisan 2008’de Bükreş’te düzenlenecek zirve sırasında verilmesi öngörülüyor. Ancak toplantıda varılan uzlaşı, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmeyi planladığı füze sistemine yönelik kabulün de giderek artığını göstermesi açısından önem taşıyor.

Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer, varılan uzlaşıyla birlikte NATO’nun füze savunma planlarına yönelik takviminin netleştiğini söylerken İttifak ülkeleri, Rusya’nın Azerbaycan’a yerleştirilecek bir radar merkezi aracılığıyla füze savunma sisteminde işbirliğine gidilmesi konusundaki önerisi de memnuniyetle karşıladıklarını açıkladılar. Ancak bu önerinin kabul edildiği anlamını taşımıyor çünkü NATO üyeleri, bunun ABD’nin planı açısından ek bir unsur olabileceğini ancak onun yerini alamayacağını düşünüyorlar.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de toplantı sırasında yeni üsler oluşturmak için ülkesinin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’yle temaslarını sürdüreceğini açıkladı.

ABD, Kuzey Amerika’daki füze savunma sistemlerine Avrupa’daki sistemin eklenmesinin, Avrupa’nın büyük bir bölümünü İran ya da Ortadoğu’da herhangi bir yerden gelecek olan uzun menzilli füze saldırısından koruyacağını savunuyor. Ancak kurulması düşünülen kalkan Turkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’yı kapsamıyor. NATO ise bu açığın kapanmasını istiyor. Bu çerçevede NATO uzmanlarının şubat ayına kadar kısa menzilli bir füze savunma sistemi oluşturulması konusunda bir rapor hazırlamaları karara bağlandı. Böylelikle ABD ve NATO’nun sistemleri birbirine bağlanmış olacak.

Üye ülkeler arasında belli bir uzlaşı sağlanmasına karşın şu aşamada Moskova’yla füze kalkanı konusunda frekansların tuttuğunu söylemek oldukça zor. De Hoop Scheffer, Rusya Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov’un özellikle Azerbaycan’daki radar konusunda nasıl bir işbirliği düşündüğünü netleştirmediğini ve Moskova’nın savunma planına muhalefetinin sürdüğünü söyledi.

Toplantıda NATO üyelerinin bilgisayar sistemlerine yönelik saldırıların önlenmesi konusunda da çalışmaları hızlandırılması kararlaştırıldı. Bu kararın alınmasında Estonya’yla Rusya arasında diplomatik krize yol açan gelişmeler etkili oldu. NATO savunma bakanları cuma günü de bir araya gelecekler. Cuma günkü toplantının ana gündem maddesini ise Afganistan oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG