Erişilebilirlik

Göçmenlik Tartışmaları Senato'da Tıkandı


Başkan Bush tarafından desteklenen göçmenlik yasa tasarısı, en son Senato’da oylandı, ancak ondan sonra bir ilerleme kaydedilmedi. Kabul edilirse, reform tasarısı sayesinde Amerika’daki milyonlarca kaçak yabancının durumu yasallaşabilir. Ancak tasarı, önceki oylamada yeterli kabul oy alamadı. Yasayı savunanlar, Senato’nun bu konudaki tartışmalara son noktayı koymamış olmasının, göçmenlik reformunun süresiz ertelenmesine yolaçabileceğini söylüyor.

Kongre’de hemen herkes, Amerika’da sayısı 12 milyonu bulan kaçak yabancılar konusunda birşeyler yapılması gerektiği görüşüne katılıyor. Ancak yöntem konusunda görüş ayrılığı var. Senatör Ted Kennedy, Başkan Bush tarafından da desteklenen bu reformun, ülkenin sorunlu göçmen politikasını düzelteceğini savunuyor:

"Mevcut uygulama orman kanunu gibi. Sınırlarımızdaki durum tamamen kontroldan çıkmış durumda. Eğer yasayı kabul etmezsek, bu duruma son verme fırsatını kaçıracağız."

Ancak reform karşıtları, yeni uygulamayla yasaları ihlal eden kaçakların ödüllendirileceğini savunuyor. Cumhuriyetçi Senatör Jeff Sessions da bunlardan biri:

"Artık bu tartışmadan yoruldum. Ben bu büyük ödünün parçası olmadım. Ben de, Amerikan halkı da bu büyük tavizin parçası olmadık."

Bazı Kongre üyeleri, reformun içindeki misafir işçi programının ücretlerin düşmesine yolaçacağını, diğerleri de yeni politikanın göçmen seçme kriterini iş becerisine değil, aile bağlarına göre belirleyeceğini savunuyor. Sonuçta yasanın kabul edilmesi için 100 üyeli Senato’da en az 60 oy gerekli.

Son oylamada 45 senatör evet oyu kullandı. İki parti de reforma sahip çıkmadı. Tasarıyı hazırlayan Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham hayal kırıklığına uğradığını söyledi:

"Tasarıya emek veren Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili üyeler olarak yorgun düştük. Çünkü kimsenin uğraşmak istemediği bir soruna biz çözüm bulmaya çalıştık."

Senato’daki Demokrat Partilerin lideri Harry Reid de şöyle konuştu:

"İnsanları mutlu etmek için bu yasa üzerinde çok zaman harcadık ve kimseyi memnun edemedik."

Senatör Reid, oylamaya gitmeden önce tasarıyı yasama gündeminden çıkarmakla tehdit etti. Reid, Cumhuriyetçi üyeler arasında yeterli destek sağlayamayan Başkan Bush’u da eleştirdi. Ancak Almanya’daki G-8 zirvesinde konuşan Ticaret Bakanı Carlos Gutierrez, Başkan’ı savundu:

"Sizi temin ederim, Başkan tasarıya destek bulmak için yüzde yüz çaba harcıyor."

Küba doğumlu Bakan Gutierrez, göçmenlik reformunun bir “ekonomik zorunluluk” olduğunu ve herkesin tasarıyı yeniden Senato’ya getirmek için çalıştığını söyledi.

XS
SM
MD
LG