Erişilebilirlik

Ankara'da Gündem 'Terör'


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyonuna ilişkin tartışmalar, Ankara gündemindeki ağırlığını koruyor. Irak hükümetinden ‘sınır güvenliğinin korunmasını’ ve sorunların ‘diyalogla çözülmesini’ isteyen yazılı bir nota alan Ankara, bu hafta Washington ve Bağdat yönetimi ile yapılacak yoğun görüşmelerle birlikte PKK’ya karşı daha etkin bir mücadele dönemine girilmesini umuyor.

22 Temmuz’da yapılacak genel seçimlere kilitlenen Ankara’da en büyük rahatsızlık konusu son dönemde artan terör olayları... Bu olaylara karşı halkı ‘kitlesel tepki’ göstermeye çağıran Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı askeri bir operasyonun gerektiği görüşünde ısrar ediyor ancak bunun için hükümetin ‘siyasi direktifi’ni şart koşuyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ilk kez 12 Nisan’da açıkladığı Kuzey Irak’a askeri operasyon gerektiği görüşünü son olarak 7 Haziran günü dile getirdi. Ancak, Türk askerini kimsenin ‘kabadayı’ olarak görmemesini isteyen Büyükanıt, Kuzey Irak’a askeri operasyonun sözkonusu olmadığını söyledi.

Genelkurmay’ın bu tutumuna karşın hükümet, askeri operasyon konusundaki ‘temkinli’ tarzını koruyor. Son dönemde yoğunlaşan terör olaylarına karşı Genelkurmay Başkanlığı’nın sınırda aldığı önlemlerin ve gerçekleştirdiği tatbikatların ‘normal’ karşılanması gerektiğini dile getiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman oldu. Bilman, Türkiye’nin Irak ve uluslararası camiadan PKK ile mücadele konusunda gerekli desteği almadığından yakınırken, sınırda hareketliliğin önümüzdeki dönemde de yoğun bir şekilde süreceğinin sinyalini verdi.

PKK ile mücadele konusunda uluslararası destek bekleyen Ankara’ya, Irak hükümetinden gelen ve sınırda top ateşinin durdurulmasını isteyen yazılı nota ise yeni bir tedirginlik kaynağı oldu. Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, notanın iki ülkenin sorunları diyalogla çözmesi gerektiği görüşüne dayandığını belirtirken, diyalog kanallarının ‘daha ne kadar’ zorlanacağı konusunda ‘akıllarda şüpheler’ olduğunu belirtiyor. PKK ile mücadelede somut adım atmayan Irak hükümeti ile nasıl bir diyalog kurulacağı sorusunun bu hafta Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık nezdinde yapılacak toplantılarla da değerlendirileceğini belirten Dışişleri yetkilileri, uluslararası camianın özellikle Amerika’nın, Irak hükümeti üzerinde daha yoğun bir baskı kurmasını istiyor.

Bu noktada bu akşam Ankara’da olacak NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’le yarın yapılacak görüşmelerde Türkiye’nin PKK’ya karşı uluslararası camiadan beklentileri öne çıkacak.
XS
SM
MD
LG