Erişilebilirlik

AKPM'den İkinci CIA Raporu


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, CIA’in Avrupa’daki gizli operasyonlarıyla ilgili ikinci raporunu açıkladı. Bu rapor da ilkinde olduğu gibi İsviçreli senatör Dick Marty’nin imzasını taşıyor. Marty tarafından hazırlanan rapor ilk rapordaki verileri doğrulamasının yanı sıra daha sert ve kesin ifadelere yer vermesiyle de dikkat çekiyor.

Marty, Amerikalı ve Avrupalı güvenlik birimlerinin ifadelerine dayandırdığı raporunda, eski Polonya lideri Alexander Kwasniewski ve eski Rumen lider Ion Iliescu’nun, ülkelerindeki gizli operasyonlardan haberdar olduklarının altını çiziyor. Marty’nin, Polonya ve Romanya’ya yönelik suçlamaları 2002-2005 dönemini kapsıyor. İsviçreli senatör, bu iki ülke yetkililerini Amerikan Haberalma Teşkilatı CIA’in yasal dayanağı olmayan cezaevleri işletmesine izin vermekle suçluyor.

Raporda CIA’in operasyonlar için kullandığı yerler ise Polonya’nın başkenti Varşova’nın kuzeyinde bulunan bir askeri üs ve Romanya’nın Karadeniz sahillerindeki bir bölge olarak gösteriliyor.

Operasyonların ABD’nin NATO üyesi müttefikleriyle 2001’de gerçekleştirdiği gizli bir anlaşma doğrultusunda yapıldığının vurgulandığı raporda terör şüphelilerinin bu iki ülkeye istihbarat servislerinin bilgisi dahilinde transfer edildiği savunuldı. Önemli tutukluların Polonya’ya lojistik ve güvenlik bağlamında daha az önemli olanların ise Romanya’ya transfer edildiği de raporun bulguları arasında yer alıyor.

Marty, başka ülkelerde de benzer nitelikte merkezler bulunduğunu düşünüyor. Bu bağlamda raporda özellikle Makedonya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerin, bu konuya ilişkin açılan adli soruşturma ve dava süreçleri önünde engel oluşturmalakla suçlanması da dikkat çekiyor.

Rapor üzerine bir açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu da terörle mücadelenin hukukun üstünlüğü ve temel haklara saygı çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguladı.

Transferlerin ve gizli cezaevlerinin Avrupa İnsan Hakları Sölzeşmesi tarafından garanti altına alınan hakların ihlali olduğunun altını çizen Komisyon, raporda adı geçen ülkelerin gerçeğin ortaya çıkması için bağımsız ve tarafsız soruşturma yapmasını istedi. Bu soruşturmaların bir an önce ve mağdurların zararlarını karşılama amacıyla yapılması gereği de Avrupa Birliğ Komisyonu’nun istekleri arasında yer aldı.

Marty’nin raporu ve beraberindeki bir karar taslağı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin ay sonunda Strasbourg’da gerçekleştireceği genel kurul toplantılarında ele alındıktan sonra oylamaya sunulacak.

XS
SM
MD
LG