Erişilebilirlik

ABD'den Pakistan'a Övgü


Amerika, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i, ülkesini daha ılımlı bir çizgiye çektiği gerekçesiyle övdü.

Bu görüş, Pakistan televizyonuna demeç veren Amerika’nın Güney ve Orta Asya işlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı Richard Boucher tarafından dile getirildi.

Bir süre önce üç Amerikalı Kongre üyesinin, Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’a gönderdiği mektupta, Pakistan hükümeti, “devlet destekli yıldırma politikası” kullanarak muhalefet gösterilerini bastırmakla suçlanmıştı.

Boucher muhalefet gösterilerine neden olan Anayasa Mahkemesi başkanının görevinden alınması olayını değerlendirdi. Amerikalı yetkili, Washington’un bu sorunun yargı aracılığıyla çözülmesini görmek istediğini belirtti.

Devlet Başkanı Müşerref, Anayasa Mahkemesi Başkanı İftihar Çavduri’yi Mart ayında görevinden almıştı. Çavduri ise, kararın anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.

Bu arada Pencap’ta, Pakistan anayasa mahkemesi başkanının görevden alınmasını protesto amacıyla gösteriler yapılacak. Gösterilerde yeni basın-yayın kararnamesi de protesto edilecek.

Muhalefet partilerinin sözcüleri, dün yüzlerce çalışanının gözaltına alındığını duyurdu. Hükümet de yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref hafta başında, olağanüstü bir kararnameyle, basın yayın organlarının haklarının daha da kısıtlamıştı. Yeni kararname basın yayın organlarını denetleyenlerin yetkisini de önemli ölçüde genişletmişti.

Yayıncılar, anayasa mahkemesi başkanı Çavduri’nin görevinden alınmasıyla ilgili haberlere geniş yer verdikleri için devletin kendilerini susturmaya çalıştığını savunuyor.
XS
SM
MD
LG