Erişilebilirlik

Bush Çek Cumhuriyeti'ne Gitti


Başkan Bush Doğu Avrupa’ya Amerikan füze sistemi yerleştirme planını görüşmek üzere Çek Cumhuriyeti’ne gitti. Bush Rusya ile gerginliğe yol açan tartışmalı planı Çek liderlerle görüşecek.

Beyaz Saray, Doğu Avrupa’ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemiyle ilgili olarak, Rusya’yı daha yapıcı diyaloğa davet etti.

Beyaz Saray, Devlet Başkanı Putin’in son açıklamalarının yapıcı olmadığını belirtti. Sekizler Zirvesi’ne katılmak üzere Başkan Bush’la birlikte Avrupa’ya giden Amerika Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Stephen Hadley, Putin’in Rus füzelerini Avrupa’ya çevirme yolundaki uyarısını hatırlattı.

Fransa da, Rusya’nın kaygılarını gidermek için Washington ve Moskova arasında diyalogun artırılmasını önerdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, bu konuyu Putin’le zirve sırasında dürüst bir şekilde görüşeceğini bildirdi.

Amerika Polonya’ya 10 füzesavar, Çek Cumhuriyeti’ne de bir radar yerleştirmeyi planlıyor. Rusya, sistemin kendilerini hedef aldığında ısrar ediyor. Amerika sistemin, İran gibi devletlerden gelebilecek füze saldırılarını önleme amaçlı olduğunu savunuyor.
XS
SM
MD
LG