Erişilebilirlik

5 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, G-8 zirvesinden önce Amerika ile Çin’in küresel ısınma konusunda sera etkisi yapan gaz emisyonlarını azaltacakları yönünde birer açıklama yapmasını olumlu bir gelişme olarak yorumluyor. Gazete, küresel ısınmanın kötü adamları olarak tanımladığı bu iki ülkenin son adımını şu sözlerle değerlendiriyor:

"Amerika ve Çin 1997 tarihli Kyoto Sözleşmesini imzalamamıştı. Şu anda da yeni bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ile kendilerini bağlamak istemiyorlar. Karbondioksit emisyonunu azaltmayı amaçlayan yaptırımlar veya karbon kullanımının vergilendirilmesi gibi önlemler yerine yenilenebilir enerji kaynakları ve enerjinin etkin kullanımını sağlayacak teknolojiler gibi önlemleri tercih ediyorlar. Ancak küresel ısınmanın etkileri ortaya çıktıkça gönüllü önlemlerle zorunlu önlemler arasındaki fark da giderek ortadan kalkacaktır."

Boston Globe, Doğu Avrupa’ya Amerikan füze savunma sistemi yerleştirme planı nedeniyle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in gösterdiği tepkiyi abartılı buluyor. Ancak gazete, Batı ile Rusya arasında soğuk savaş dönemini hatırlatan bir gerginliğe yol açan füze savunma sistemi konusunda başkan Bush’a da sert eleştiriler yöneltiyor.

"Putin, Bush’un yerleştirmeyi planladığı füze sisteminin çok temel bir kusuru olduğunun farkına varmalıdır. Bu füze sisteminin algılayıcıları uzayda savaş başlığına sahip olan füzelerle savaş başlığına sahip olmayan füzeleri ayırt edemiyor ve bu nedenle kolaylıkla yanıltılabiliyor. Çalışmayan bir füze savunma sistemi Rusya’ya tehdit olamayacağı gibi, İran füzelerine karşı da bir savunma oluşturamaz. Bu, sadece Amerikalı silah üreticilerini zenginleştiren ve ödenen vergilerin boşa gitmesine neden olan bir sistemdir."

USA Today Amerikan başkanlık seçiminde en önemli konunun Irak Savaşı olduğunu belirtiyor. Ancak gazete, başkan adaylarının seçilmeleri durumunda izleyecekleri Irak politikasını hala net bir biçimde anlatmadığına dikkat çekiyor.

"Adayların Irak politikalarını açıkça ifade etmemesi, Amerika’nın bu konuda bir uzlaşmaya varmasını önlediği gibi, seçmenlerin de karar vermesini zorlaştırıyor. Bu durum, aynı zamanda Irak’taki mevcut seçeneklerin ne kadar ürkütücü olduğunu da gösteriyor. Yapılan tartışmalar da, her iki partinin kendi içindeki siyasi gerçekleri yansıtmaktan öteye gitmiyor. Ancak gerçek liderlerin, geleceğe bakarken daha net olması gerekir."

New York Times Altı gün Savaşlarının 40. Yıldönümü nedeniyle, İsrailli gazeteci Tem Segev’in bir makalesine yer veriyor. İsrail’in Kudüs’ü ve Batı Şeria’yı 40 yıl önce başlayan bu savaşta işgal ettiğini hatırlatan Segev, bunun İsrail açısından büyük bir hata olduğunu savunuyor.

"Doğu Kudüs, bir kez alındıktan sonra geri verilemezdi. Ve bu nedenle bugün de bir anlaşmanın önündeki en büyük engeli Doğu Kudüs oluşturuyor. Kırk yıllık baskı ve Filistin terörü, İsrail’in demokratik işleyişine zarar verdi. Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da 400 bin İsrailli yaşıyor ve aşırı İslam Filistinliler arasında güç kazanıyorken sorunun çözümü giderek daha da zorlaştı. Bugün genç İsraillilerin önündeki en temel sorun, çatışmalara nihai bir çözüm bulmak amacıyla boş yere çaba harcamak değil, çatışmalarla yaşamayı başarmaktır."

XS
SM
MD
LG