Erişilebilirlik

Almanya'da G-8 Karşıtları Polisle Çatıştı


G8 zirvesine sadece üç gün kala, Almanya´da zirveyi protesto eden binlerce kişi, polisle çatıştı. Ülkede güvenlik ve gösterilerle ilgili tartışmalar sürerken, Başkan Bush’un iklim sorunu ile ilgili açıklamaları farklı yorum ve tepkilere yol açtı.

Ana konuları iklim değişikliği ve Afrika´daki yoksulluk olacak G8 zirvesi öncesi küreselleşme karşıtların, Cumartesi Rostock kentinde düzenledikleri protesto gösterilerine ilgi, güvenlik birimlerinin aldığı yoğun önlemler ve uyguladığı yasaklar nedeniyle düşük oldu. 100 bin kişinin beklendiği ama 30 bin kadar göstericinin katıldığı gösterilerde polis ile protestocular arasında meydana gelen çatışmalarda çok sayıda insan yaralandı, otomobiller ateşe verildi, banka şubeleri tahrip edildi. Emniyet müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 18'i ağır olmak üzere 450 polis yaralandı, 60 gösterici tutuklandı. Gösterilerin G8 zirvesi boyunca da devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan ABD başkanı George W. Bush’un, zirve öncesi en çok sera gazı salınımına neden olan 15 ülkenin 2008 yılı sonunda CO2 gazı salınımını azaltması konusunda anlaşmaya varmasını önermesi, G8 zirvesinin başarısız geçeceğinin şimdiden sinyali olarak yorumlandı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Angela Merkel’in zirvede en önemli hedefi bu yönde tüm dünya ülkelerini bağlayıcı uluslararası bir anlaşma imzalanmasının önünü açmaktı. Başbakan Merkel, “Küresel ısınmayı Amerika’nın sonunda ciddiye almaya başlaması sevindirici“ şeklinde yanıt verdi, ancak G8 ülkeleri zirvesinde bağlayıcılığı olan önlem kararları alınması gerektiğine de dikkat çekti. AB’nin iklim konusunda BM çatısı altında hazırlanmayan hiçbir plana onay vermeyeceğini vurgulayan Merkel’e destek çıkan Federal Çevre Bakanı Sigmar Gabriel ise, Amerikan yönetimini, BM’in iklimin korunması sürecini durdurmaya çalışmakla suçladı.

Uluslararası çevre antlaşması Kyoto Protokolün’ün süresi 2012 yılında doluyor. ABD, Çin ve Hindistan bu anlaşmayı imzalamayı reddediyor. Onların dahil olmadığı bir antlaşmanın ise çabaları başarısız kılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yeşiller Partisi milletvekili Bilkay Öney G-8 zirvesinin bu açıdan sonuçsuz bir şova dönüşeceğini savunuyor.

Berlin’de siyasi ortamlarda yapılan yorumlarda, Bush ve Merkel’in birbirlerine zıt pozisyonlarını önceden açıklamalarının zirve sırasında bir skandalın yaşanmasını engellediği belirtiliyor. Ancak aynı değerlendirmelerde G8 zirvelerinin geleneğinin, misafir ülkeyi başarılı gösterecek bir uzlaşma bulmak olduğu, Başkan Bush’un, bu geleneği çiğneyerek, Merkel’in yenilgisini daha da ağırlaştırdığı öne sürülüyor.

XS
SM
MD
LG