Erişilebilirlik

28 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Amerika’da bugünkü Anma Günü etkinlikleriyle Kongre gündeminde olan Göçmenlik Reformu arasında bağlantı kuruyor. Gazete, Amerika’nın bugünlere gelmesinde, kendi canını ortaya koyan göçmenlerin büyük bir rol oynadığını hatırlatıyor:

“Geçmişte de bir çok kişi, Amerika’ya kendi geldikleri ülkeden daha fazla bağlandılar. Amerika’yı gerektiğinde uğruna ölünecek bir ülke olarak kabullendiler. Bugün de aynı inançla Amerika’ya gelenler var. Irak savaşında ölenlerin isimlerine bakın ve kaçını bu ülkeye yeni gelenlerden oluştuğunu bir düşünün. Ve bu göçmenlerin yasal statü kazanmasının ne kadar zor olduğunu hatırlayın. Hayatını Amerika için veren bu askerler, Amerikalı olmanın anlamı üzerinde sürdürülen tartışmaların sessiz ve en anlamlı tanıklarıdır”

Los Angeles Times Putin Rusya’sını, Hitler öncesi dönemdeki Almanya’ya benzetiyor. Niall Ferguson imzalı makalede, Rusya’nın eski gücünü kaybettiği için daha da saldırgan ve tehlikeli olduğu görüşüne yer veriliyor:

“İç muhalefeti bir ölçüde bastırmış olan Rusya, şimdi uluslararası alanda daha saldırgan bir rol oynamaya hazır durumda. Sovyet milli marşını yeniden kabul eden kişinin Putin olduğunu hatırlayın. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasını da “büyük bir ulusal trajedi” olarak tanımlayan kişi Putin’di. Eğer Putin veya onun yerine gelecek kişi Şeytan İmparatorluğu’nu yeniden kurmaya kalkarsa bu çok daha büyük bir trajedi olur. Ama ne yazık ki, Weimer Almanya’sı ile arasındaki benzerlik bunun yaşanacağını gösteriyor.”

Washington Times nükleer silahların yok edilmesini bir fantezi olarak tanımlıyor ve “yapılabilecek tek şey nükleer silahların yayılmasını önlemeye çalışmaktır” görüşünü savunuyor. Jeostratejik Analizler adlı kuruluşun başkanı Peter Huessy’nin makalesinde, Amerika’nın caydırıcılığını giderek kaybettiği vurgulanıyor:

“Tıpkı Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi, bugün de Amerika’nın caydırıcılık gücünün azalmasını sevinçle karşılayanlar, bizim ve müttefiklerimizin özgürlüğünü ve bağımsızlığını tehlikeye atıyorlar. Hemen Amerika’yı suçlamak, geleceğe yönelik somut plan ve politikaları olmayanların, hür dünyayı koruyacak cesareti bulunmayanların başvurduğu bir yöntemdir.”

New York Times tarım sübvansiyonlarının şu anki haliyle az sayıda çiftçiye kaynak aktarılması anlamına geldiğini ve uluslararası ticaret görüşmelerinde Amerika’ya zarar verdiğini savunuyor. Gazete, bu nedenle Kongre gündemindeki tarım reformu tasarısına destek veriyor:

“Bu tasarının Kongrede yokuşa sürülmesinin nedenlerinden biri de Temsilciler Meclisi ve Senato’nun büyük tarım işletmeleriyle yakından ilişkili olan tarım komisyonlarından gelmiyor oluşudur. Zaten onların bu konudaki isteksizliği yönetimin beş yıldır tarım reformu konusunda adım atmamasının da en önemli nedenlerinden biridir. Ancak enerji tasarrufu, kırsal kalkınma, küçük çiftçilerin refahı ve adil ticaret kuralları gibi önemli konularda adım atılmasını sağlayacak bu tasarıyı Bush yönetimi de merkezde yer alanlar da destekliyor. Kongre ve Senato da, Tarım Komiteleri desteklemese bile bu tasarıya gereken önemi göstermelidir..”

XS
SM
MD
LG