Erişilebilirlik

Başkan Seçimi İçin Adaylık Yarışı


2008 yılı Kasım ayındaki Amerika Başkanlık seçimleri için kampanya çok erken ve hızlı başladı. İki büyük parti de (Demokrat ve Cumhuriyetçi partiler) adaylarını belirlemek için yoğun bir şekilde çalışırken, adaylıklarını açıklayan politikacılar kıyasıya mücadeleye girişti.

Siyasi gözlemciler seçim mücadelesinin bu kez bu kadar erken başlamasını normal karşılıyor. Congressional Quarterly dergisinden Craig Crawford, Başkan seçimi döneminin bir iktidar boşluğu doğması demek olduğunu ve herkesin bu boşluğu doldurmak için harekete geçmesini normal karşıladığını söylüyor. Uzman, Amerikan medyasının bu defa seçim mücadelesini çok erken tarihte izleyip duyurmaya başlamasının da adaylar arasında yarışın bu kadar erken başlamasında rol oynadığını düşünüyor.

Muhalefette olan ve 2006 Kongre seçimlerinde Kongre'nin her iki kanadında çoğunluğu ele geçiren Demokrat Parti'nin, 8 yıllık Cumhuriyetçi Bush yönetiminden sonra, 2008 Başkan seçiminde Beyaz Saray'ı da kazanmak. Kasım 2008 seçimine Demokrat Parti'nin başkan adayı olarak girmek için şimdiden mücadeleye başlamış olan politikacılar arasında Senatör Hillary Clinton önde gidiyor.

Irak savaşına son vermeyi kendisi için öncelikli konu olarak ilan etmiş olan New York Senatörü Clinton “Eğer Başkan Bush, bizi Irak’tan çıkarmazsa, Başkan olunca, yemin ettiğim gün bu işi yapmaya kararlıyım” diye konuşuyor.

Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak istediğini bugüne kadar açıklamış olan dokuz politikacının tamamı Irak savaşına karşı olduklarını dile getiriyor ancak aralarında Amerikan askerlerinin Irak'tan ne kadar kısa sürede çekilmesi gerektiği konusunda görüş farkları bulunuyor.

Bu politikacılardan biri de Illinois Senatörü Barack Obama. Şu anda kamu oyu yoklamalarına göre, Senatör Clinton'dan sonra yarışta ikinci durumda olan Barack Obama, son günlerde taraftarlarına hitaben yaptığı bir konuşmada, “Milletvekilinizin veya Senatörünüzün ne yaptığına bakın. Sonra, onlara mektup yazın. Amerikan tarihinin bu acı sayfasını kapatmak istediğinizi anlatın. Ordumuzun gücüne uygun yeni bir sayfa açalım” dedi.

Anketlere göre eski Senatör John Edwards, eski Başkan Yardımcısı Al Gore'la birlikte, Demokrat Parti başkan adayı olmak için yarışan politikacılar arasında üçüncü sırada bulunuyor. Al Gore, şimdiye kadar ısrarla, bundan sonra başkan adayı olmayacağını söyledi. Gore, 2000 yılı seçiminde rakibi Cumhuriyetçi George Bush'a kıyasla daha çok seçmen oyu kazandığı halde ikinci seçmen oyları yeterli olmadığı için başkan seçilememişti.

Siyasi gözlemci Craig Crawford şimdiki durumda, Demokrat Parti kanadında Hillary Clinton'ın adaylığı elde edeceği varsayımının egemen olduğunu söylüyor ve bundan sonraki dönemin, bu varsayımın sınanması şeklinde geçeceğini düşünüyor.

Cumhuriyetçi Parti'de ise şu andaki Başkan George Bush, ikinci görev dönemi içinde bulunduğu için bir kez daha aday olması, anayasaya göre mümkün değil. Başkan Yardımcısı Dick Cheney de Başkan seçimine girmemeye karar vermiş bulunuyor. Şu ana kadar Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak istediğini açıklamış olan 10 politikacı var. Bunların dokuzu Başkan Bush'un Irak politikasını destekliyor.

Cumhuriyetçiler arasında, New York eski Belediye Başkanı Rudy Guiliani önde gidiyor. Giuliani, 11 Eylül terör saldırılarından sonra, özellikle güvenlik politikaları konusunda güçlü bir lider olduğu izlenimi bırakmıştı. Guiliani Amerikan halkının çoğunun karşı olduğu Irak savaşı konusunda şöyle konuşuyor: “Eğer teslim bayrağını çekersek, yani çekilme takvimi açıklarsak o zaman savunmaya geçtik demektir...”

Cumhuriyetçi politikacılar arasında şu anda ikinci sırayı Arizona Senatörü John McCain alıyor. 70 yaşında ve Vietnam savaşı sırasında altı yıl Kuzey Vietnam'a esir düşmüş olan McCain, Başkan Bush'un yeni Irak savaşı politikasını kuvvetle destekliyor ve asker sayısını arttırmanın savaşı kazanmak için şart olduğunu söylüyor. McCain şöyle konuşuyor: “Amerika, zafer için her şeyi yapmayı göze almadan, gerçekçi ve kapsamlı bir planı olmadan savaşa girmemeli. Başlangıçta bunu yaptık. Bu hatayı bir daha tekrarlamamalıyız.”

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için adlarından çok sözedilen eski film aktörü Senatör Fred Thompson ve Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich, aday olup olmayacaklarını henüz açıklamadı.

Congressional Quarterly dergisi yazarı Craig Crawford şu tahminde bulunuyor: “Bence, yaz sonu veya sonbaharda Cumhuriyetçi Partiden yeni adaylarla tanışacağız. Cumhuriyetçi seçmenler hala kendilerine uygun aday arayışı içinde.”

Fred Thompson’un önümüzdeki haftalarda, Gingrich’in ise Eylül’de kararını açıklaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG