Erişilebilirlik

24 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post gazetesi Amerika’nın Lübnan’daki siyasi cinayetleri araştıracak uluslararası bir mahkeme kurma çalışmalarının hemen ardından, Lübnan ve Filistin’de çatışmaların şiddetlenmesini, birbiriyle bağlantılı gelişmeler olarak yorumluyor. Gazete, İsrail’e saldıran Hamas ile Lübnan ordusuyla çatışmaya giren Fetih el İslam örgütlerinin Suriye tarafından desteklendiğine dikkat çekiyor.

"Bush yönetimine göre, bu hafta yaşanan şiddet olaylarına karşı gösterilecek en doğru tepki, Güvenlik Konseyi’ndeki çalışmaları yoğunlaştırmak ve uluslararası mahkeme konusunda en kısa zamanda bir oylama yapılmasını sağlamaktır. Rusya ve Çin böyle bir girişimi engellemeye kalkarsa, bunu açıkça yapmalarını sağlamak gerekir. Asıl hedef Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ı devirmek değil, Ortadoğu’daki siyasi cinayetlere ve teröre son vermek olmalıdır."

New York Times gazetesi Rusya’da Vladimir Putin’in devlet başkanı olmasından bu yana 14 gazetecinin öldürüldüğünü ve bu cinayetlerin hala çözülmediğini hatırlatıyor. Yapılan yorumda, Rus gazetecilere yönelik hükümet baskısının da giderek arttığı vurgulanıyor.

"Yeni yasalar hükümetin basın üzerindeki denetimini daha da arttırırken, sayıları giderek azalan muhalif gazeteciler de kendilerini tehlikeye atarak görevlerini yapıyorlar. Son olarak yapılan bir düzenlemeyle, medyanın devlet yetkililerini eleştirmesinin de bir suç olarak görülmesinin önü açıldı. Yani artık gazeteciler bu nedenle hapse atılabilir ve basın organları kapatılabilir. Bu arada, Putin’in kamuoyu desteği de giderek artıyor. Elbette bu bir sürpriz değil. Çünkü Putin muhaliflerinin sesi giderek daha az duyuluyor."

USA Today gazetesi Senatonun gündemindeki göçmenlik reformu tasarısına destek veriyor. Gazete, Demokratlarla Cumhuriyetçilerin uzun süredir ilk kez böylesine önemli bir konuda ortak bir tavır geliştirdiğine dikkat çekiyor ve bütün eksikliklerine rağmen tasarının göçmen sorununa çözüm getireceğini savunuyor.

"Tasarının, Amerika’ya gelmek için kanunları çiğneyen göçmenlere af getirdiği yönündeki eleştirilere rağmen, Amerikan halkının büyük bir kısmı, çalışan, sorunlardan uzak duran ve vergilerini ödeyen kaçak göçmenlere vatandaşlık hakkı tanınmasını destekliyor. Senato gündemindeki tasarı da bunu amaçlıyor. Eğer Kongre bu tasarının yasalaşması fırsatını kaçırırsa, Amerikan halkına bir açıklama yapması gerekecektir. Seçmenler böyle bir durumda şu soruları soracaktır: Eğer, bu tasarı çözüm değilse, çözüm nedir? Eğer soruna şimdi çözüm bulunmayacaksa, ne zaman bulunacaktır?"

Boston Globe gazetesi Demokrat Partinin lobicilik reformu konusunda ayak sürümesini eleştiriyor ve Demokratlara seçim kampanyası sırasında seçmenlere verdikleri sözleri hatırlatıyor.

"Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili başkanı Nancy Pelosi, göreve geldikten sonra ilk 100 saat içinde Kongre binasındaki kültürü değiştireceğini söylemişti. Demokratlar, lobi şirketlerinden ve özel çıkar gruplarından kaynaklanan pisliği ortadan kaldıracak ve Washington’daki bataklığı kurutacaktı. Çoğunluğu ele geçirdikleri ilk gün, lobicilerle yasama arasındaki ilişkiyi keseceklerdi. Ancak Demokratlar, Senatoda kabul edilen ve reform niteliği taşıyan bir çok tasarıyı engelledi. Temsilciler Meclisinde bugün yapılacak oylama Demokratların niyetini açıkça ortaya koyacak."

XS
SM
MD
LG