Erişilebilirlik

23 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’e kamuoyu desteğinin giderek azaldığına dikkat çekiyor. Gazete, Bush yönetiminin Müşerref’i desteklemesinin Amerika’ya düşmanlığı artırdığını belirtiyor ve Washington’dan demokrasiye geçiş için Müşerref’e baskı yapmasını istiyor:

“Pakistan’ın altmış yıllık tarihinin yarısından fazla bir süre ülkeyi üniformalı diktatörler yönetti. Bu diktatörlerin hepsi de kendilerini Amerika’nın büyük dostu olarak gösterdi. Ancak hepsi de aşırı uçları destekledi ve sıradan Pakistan vatandaşlarının gözünde Amerika’nın itibar kaybetmesine neden oldu. General Müşerref de güvenliği sağlayamıyor. Amerika, Pakistan'’a demokrasiden yana taraf olmalıdır."

Christian Science Monitor, Lübnan ordusunun İslamcı Fetih el İslam militanlarına karşı yürüttüğü operasyonun Irak açısından da örnek oluşturduğu görüşünde. Gazete, Irak ordusunun da militan Şii, Sünni veya Kürt gruplardan gelebilecek tehditlere karşı ulusal birliği koruması gerektiğini vurguluyor:

“Tıpkı Irak gibi Lübnan da farklı mezheplerin çatıştığı, savaşın izlerini taşıyan, İslam radikalizminin güç kazandığı ve zor siyasi tercihlerle karşı kaşıya bulunan bir ülke. Eylül ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimi, zaten güçsüz olan hükümetin manevra olanaklarını daha da daraltıyor. İran’ın Irak’ta farklı örgütleri desteklemesine benzer bir şekilde, Suriye de Lübnan hükümetine gözdağı veriyor. Ancak bütün bunlara rağmen 60 bin kişilik Lübnan ordusu, hala ulusal birlik umudunun sembolü olmayı sürdürüyor.”

Washington Post Senato gündemindeki göçmenlik reformu tasarısı konusunda hem soldan hem de sağdan gelen eleştirilerin yapıcı değil tepkisel olduğunu yazıyor. Gazete, Amerika’nın bir an önce göçmenlik sorununa yasal bir çözüm üzerinde uzlaşması gerektiğinin altını çiziyor:

“Washington’da yıllardır partiler üstü politikanın ölümü ve uzlaşmaz bir ideolojik yaklaşımın yükselişi egemenliğini sürdürüyor. Senato gündemindeki göçmenlik tasarısı ise partiler üstü politikanın neler sağlayabileceğini gösteriyor. Bu tasarı mükemmel olmasa da, sadece sınır güvenliğini artırmakla yetinmiyor, gecikmiş vize başvurularına çözüm getiriyor ve halen Amerika’da bulunan 12 milyon kaçak işçiye bir gelecek sağlıyor. Yapılması gereken şey bu tasarıyı yok etmek değil, eksiklerini gidermektir.”

Boston Globe İran asıllı Amerikalı akademisyen Halef İsfandiyari’nin İran’da tutuklanarak cezaevine konmasını, insan haklarının, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve akademik araştırma özgürlüğünün ihlali olarak yorumluyor. Gazete, Esfandiari hakkındaki “İslami yönetimi yıkmaya çalışma” suçlamasını da inandırıcı bulmuyor:

“Harvard’da düzenlenen bir toplantıda İranlı insan hakları savunucuları Amerika’nın İran’da demokrasiyi desteklemek amacıyla 75 milyon dolar ayırmasını eleştirdiler. Bu davranışın, İran’da ifade özgürlüğünü, kadın haklarını ve sendikal hakları savunan kişileri, rejim değişikliği için dışarıdan para alma suçlamasıyla karşı karşıya bıraktığını belirttiler. İsfendiyari’ye yöneltilen suçlamalar, onun, Tahran’daki paranoyaklarla İran’da rejim değişikliği isteyen Washingtonlu radikaller arasında kaldığını gösteriyor.”

XS
SM
MD
LG