Erişilebilirlik

22 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times Birleşmiş Milletler’in yaptırım kararına rağmen İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetine devam ettiğini yazıyor. İran’ın nükleer programını önlemek için askeri müdahalenin bir çözüm olmadığını savunan gazete, uluslararası toplumun Tahran’a karşı ödül ve ceza politikası izlemesi gerektiğini vurguluyor:

“İranlı liderlere daha cazip ödüller verilmedikçe ve çok daha vahim cezalarla tehdit edilmedikçe, tavır değiştirmelerini sağlama şansı bulunmuyor. Bu da İran’ın nükleer programını denetlenebilir bir şekilde durdurmasına karşılık, Başkan Bush’un tam bir diplomatik ilişki kurulması ve güvenlik garantisi verilmesi de dahil olmak üzere İran’a bazı tavizler vermesi anlamına geliyor. Ancak Avrupa, Rusya ve Çin’in de İran’ın nükleer programını sürdürmesi halinde diplomatik ve ticari ilişkileri kesmesi gerekiyor.”

Boston Globe Lübnan’da İslamcı Fetih el İslam militanlarıyla ordu birlikleri arasındaki çatışmaların ülkeyi yeni bir iç savaşın eşiğine getirdiği görüşünde. Gazete, Fetih el İslam örgütünün Suriye tarafından desteklendiği yönündeki iddialara da yer veriyor:

“Suriye, Lübnanlı sivil ve askerlere büyük bir bedel ödeten silahlı militanlara destek verse de vermese de, Lübnan’daki neredeyse her örgütün Fetih el İslam örgütünü kınaması olumlu bir işarettir. Hükümetteki Sünni ve Hristiyan grupların yanı sıra, Suriye’nin müttefiki olan Şii Hizbullah örgütü bile ulusal bir gereklilik olarak orduya destek verdi. Lübnan’daki farklı cemaatlerin geleceği açısından örgüt liderleri, şu anki çatışmaların bir kez daha yabancı güçlerin mücadelesine sahne olacak bir iç savaşa dönüşmesine izin vermemelidir.”

USA Today Temsilciler Meclisini lobi faaliyetleriyle ilgili reform konusunda gerekli adımları atmadığı için eleştiriyor. Gazete, Demokratları seçim sürecinde bu konuda verdikleri sözleri tutmamakla suçluyor ve şu görüşlere yer veriyor:

“Geçen yıl yapılan seçim kampanyasında Demokratlar, Cumhuriyetçileri yolsuzluk kültürüne göz yummakla suçladı ve seçmenler de bu suçlamalara hak verdi. Kongrede çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, pahalı hediye, lüks lokantalarda yemek ve bedava seyahat olanakları sağlanmasını yasaklayan bazı olumlu adımlar attılar. Temsilciler Meclisinin son kararı, lobicilerin faaliyetlerini daha hızlı ve ayrıntılı bir biçimde bildirmesini gerektiriyor. Bu da olumlu bir gelişme. Ancak, Temsilciler Meclisi üyeleri, kamu hizmetini özel kazanca çevirme imkanını sınırlayan önlemleri utanç verici bir biçimde engellediler.”

Washington Post da lobi reformu tasarısının bu hafta Temsilciler Meclisi gündemine geleceğini hatırlatıyor ve Demokrat Partinin takınacağı tavrın önemli bir sınav niteliği taşıyacağını vurguluyor. Gazete, tasarının lobi faaliyetlerine şeffaflık getireceğinin altını çiziyor:

“Tasarının en tartışmalı bölümü aslında tasarının en önemli kısmını oluşturuyor. Buna göre, lobi şirketleri, sadece Kongre üyelerinin seçim kampanyalarına doğrudan verdikleri bağış miktarını değil, aynı zamanda bu kampanyalar için toplanmasına yardımcı oldukları bağışları da bildirmek zorunda kalacak. Tasarı lobi şirketlerinin Temsilciler Meclisi üyelerine ve onların yardım kuruluşlarına yapılan katkıların daha sık ve daha ayrıntılı bir biçimde herkes tarafından bilinebilmesini öngörüyor. Bu tasarının kabul edilmesi, şu anda örtülü biçimde yürütülen faaliyetleri gün ışığına çıkaracaktır.”

XS
SM
MD
LG