Erişilebilirlik

'Nabucco Projesi Zayıflıyor'


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta Kazakistan ve Türkmenistan liderleriyle Rusya üzerinden geçecek yeni bir doğal gaz boru hattı inşa etmek üzere anlaşmaya vardı. Bu anlaşma Hazar Denizi’nden ve Türkiye üzerinden geçmesi planlanan ve Batılı ülkelerin de desteklediği alternatif projenin geçerliği konusunda şüpheler yarattı.

Enerji uzmanı Vladimir Socor’a göre, son aylarda Rusya, Orta Asya doğal gazı üzerindeki rekabette büyük ilerlemeler kaydetti. Kazakistan ve Türkmenistan dev doğal gaz yataklarına sahip. Bu gazı Avrupa’da pazarlamak istiyorlar. Rusya’ya bağımlı olmak istemeyen Batı Avrupa ülkeleriyle Amerika, Orta Asya gazının Hazar Denizi’nin altından Kafkaslar’a, oradan da Türkiye’ye akıtılmasını öngören alternatif seçeneği destekliyordu. Münih’te bulunan enerji uzmanı Socor, bu seçeneğin artık giderek önemini yitirdiğini belirtti:

"Nabucco dediğimiz diğer güzergah, Türkmenistan ve Kazakistan’ın pek yanaşmak istememesi nedeniyle, başından beri zaten zayıf bir seçenekti. Şimdi ise Türkmenistan ile Kazakistan’ın Rusya ile farklı bir taahhüde girmesi yüzünden daha da zayıfladı."

Uzman, Rus Gazprom şirketinin, eski Sovyetler Birliği’nin parçası olan Orta Asya ülkelerinin doğal gaz ihracatı üzerinde hakimiyet kurarak, çok ustaca hareket ettiğini belirtiyor:

"Üçüncü ülkelerin doğal gaz ihracatı Rusya’nın nakil sisteminin bir parçası oluyor. Bir başka deyişle, üçüncü ülkelerin doğal gazı, Avrupa’ya Rusya’nın lütfuyla ulaşabilecek."

Rusya zaten şu anda Avrupa’da ısınmada kullanılan doğal gazın en büyük satıcısı. Socor Avrupa’nın Rus gazına tehlikeli ölçüde bağımlı olduğuna inanıyor. Yine Almanya’dan başka bir enerji uzmanı olan Alexander Wostmann ise, bu görüşe katılmıyor:

"Enerji konusunda Avrupa daima bağımlı olacak. Bu bakımdan Avrupa ile Rusya arasındaki bu bağımlılık ilişkisi çok doğal. Çünkü Avrupa’nın yakınlarında dev doğal gaz yatakları bulunuyor."

Avrupa’nın kullandığı doğal gazın yüzde 40’ı Rusya’dan geliyor, Bazı Avrupa ülkelerinde bu bağımlılık yüzde 60’a kadar çıkıyor.

XS
SM
MD
LG