Erişilebilirlik

22 Temmuz'da Oy Hesabı


22 Temmuz’daki erken seçime kilitlenen Ankara’da, siyasi partiler arasındaki yarış kızışıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi, merkez sağ ve merkez soldaki seçim ittifaklarının kendisine oy kaybettirmeyeceğini öne sürerken, ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarını arttıracağı tahmini yapılıyor.

Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği paketini veto edip etmeyeceğine ilişkin heyecanlı bekleyiş de sürüyor.

Ankara’da kendini en çok siyasi parti genel merkezlerinde gösteren seçim heyecanı, halk arasında da dalga dalga yayılıyor. Yurdun dört köşesinde gerçekleştirilen ‘cumhuriyet miting’lerinin sandığa nasıl yansıyacağına ilişkin analizler yapan siyasi yorumcuların gündeminde parlamentoya kaç partinin gireceğine ilişkin hesaplar var.

Bu hesaplarda en çok hükümetteki AKP’nin sandıktan 2002 seçimlerinde olduğu gibi yine birinci parti olarak çıkacağı ancak önemli bir oy kaybına uğrayacağı vurgusu öne çıkıyor. Merkez sağ ve merkez solda yaşanan seçim ittifaklarının sandığa nasıl yansıyacağı seçim hesaplarındaki en belirgin soru olarak ortaya çıkıyor.

Doğru Yol Partisi ile Anavatan Partisi’nin birleşmesiyle oluşturulan Demokrat Parti’nin, ana muhalefetteki CHP’nin hemen ardından yüzde 10 seçim barajını aşarak parlamentoya gireceği hesaplanıyor. Ancak bu hesaba, Milliyetçi Hareket Partisi’nin de yüzde 10 barajını aşarak parlamentoya gireceği öngörüleri eklenince, yeni parlamentodan nasıl bir hükümet çıkacağı temel merak konusu oluyor. Bu hesaplar, Türkiye’de 4.5 yıllık AKP iktidarının ardından tek bir partinin yeniden iktidara oturamayacağı öngörüsünü de beraberinde getiriyor.

Ankara’da,yeni cumhurbaşkanının nasıl seçileceği konusundaki heyecanlı bekleyiş de sürüyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği paketini veto edip etmeyeceği büyük merak konusu. Sezer’in değişiklikler hakkında karar süresi bu hafta sonunda doluyor. AKP, Sezer’in paketi onaylamasını isterken, CHP Sezer’in paketi veto etmesi gerektiği yönünde tavır koyuyor.

Sezer’in düzenlemeleri Meclis’e geri gönderme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. TBMM'de aynen yasalaşması halinde ikinci kez 15 günlük inceleme süresi olan Sezer'in referandum yetkisini kullanabileceği de kaydediliyor.

Sezer'in onayı halinde değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Veto halinde TBMM düzenlemeyi aynen ikinci kez gönderirse, Sezer onay vermek zorunda kalacak, ancak bu değişiklikleri Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek. Bu durumda Anayasa Mahkemesi sadece usül yönünden karar verebilecek. Sezer’in ayrıca tüm değişiklikleri referanduma sunma hakkı da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG