Erişilebilirlik

Fransa: Bakanlar Kurulu Açıklandı


Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yeni kabinesini resmen atadı. İlk toplantısını yapan kabinede, Avrupa Birliği işlerinden sorumlu bakanlık ile Dışişleri Bakanlığı'na soldan iki ismi ataması, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri açısından önem taşıyor.

Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığına resmen başlamasının ardından yeni kabinesi de, dün ilk toplantısını yaparak resmen göreve başladı. Sarkozy’nin genç ve kadınların da yarı yarıya temsil edildiği yeni kabinesinde, bakanlık sayısı 15’e indirildi, bir bakana birden çok sorumluluk yüklendi, ayrıca kabine dışından bir yüksek komiser, 4 devlet sekreteri atandı. Chirac’ın Başbakanları’ndan Alain Juppe kabinenin tek devlet bakanı oldu. Juppe, doğrudan Başbakan’a bağlı olarak çalışacak. Hükümetin Haziran ayında yapılacak milletvekili seçimi sonuçlarına göre değişebileceği yorumları da yapılıyor.

Yeni Başbakan François Fillon, muhafazakar kanattan geliyor ancak ılımlı bir portre çiziyor. Chirac Hükümeti’nde sosyal işlerden sorumlu bakan iken getirdiği emeklilik yasası nedeniyle ılımlı muhafazakar görüşleriyle tanınıyor. “Reformcu bakan” olarak bilinen Fillon, 2003 yılında sosyal işlerden sorumlu devlet bakanıyken, tartışmalara yol açan emeklilik reform tasarısını bütün direnişlere rağmen yasalaştırdı. Fillon’un Türkiye konusundaki görüşleri de Chirac geleneğine daha yakın, yani Türkiye ile müzakerelerin devam etmesini istiyor, soykırımı inkarın yasayla cezalandırılmasına karşı çıkıyor. Ancak Sarkozy ile çalışması sırasında bu görüşlerini koruyup korumayacağını önümüzdeki günler gösterecek.

Sert politikasıyla aşırı sağın oylarını alan Sarkozy, milletvekili seçimleri için sola ve merkeze açılım yaratan bir kabine kurarak, seçmeni çekmeyi hedefliyor. 7 kadının yer aldığı kabinede, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Dışişleri Bakanlığı’na Sosyalistlerin ünlü ismi Bernard Kouchner atandı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürüttüğü müzakerelerin devam etmesini savunan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün kurucusu ünlü Bernard Kouchner, soldan yapılan en büyük transfer oldu. Sosyalist Parti Kouchner’in bakanlığı “kişisel macera ve üzücü, Kouchner eğer sağa geçmek istiyorsa o onun kararıdır. Kimse onu durduramaz. Şimdi ailesi sağdır. Kimseyi aptal yerine koymasınlar, bu seçimlere dönük bir hükümettir”diye değerlendirdi.

Sarkozy’nin üçüncü sosyalist kökenli bakanı ise yine Türkiye açısından stratejik önem taşıyan Avrupa’dan sorumlu Jean-Pierre Jouyet oldu. Sarkozy’nin Dışişleri ve Avrupa İşlerinin başına iki solcuyu getirmesi Türkiye ile ilgili görüşlerini değiştirmesine yetecek mi bunu önümüzdeki günler gösterecek. Sosyalist Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal ile tartıştıktan sonra istifa eden ve Sarkozy’yi destekleyen Eric Besson da, Sarkozy’nin kabinesinde Kamu politikasının geliştirilmesinden sorumlu Devlet Sekreteri oldu.

Seçimlerin üçüncüsü merkezin ılımlı politikacısı ve yeni “Demokrasi Hareketi”nin kurucusu UDF Genel Başkanı François Bayrou’nun sağ kolu Herve Morin da, Sarkozy’nin kabinesinde son derece önemli bir bakanlığa getirildi. Sarkozy bu görevlendirme ile milletvekilliği seçimlerinde Bayoru’nun temsil ettiği merkez oylarını almaya çalışacak.

Yoksulluğa karşı aktif dayanışma yüksek komiseri. Fransızların efsane Abbe Pierre tarafından 2. Dünya Savaşı’nın ardından kurulan yoksullara yardım kuruluşu EMAÜS’ün başkanı Martin Hirsch hükümet dışından çalışacak.

Sarkozy’nin yeni Bakanlar Kurulu

Başbakan: François Fillon
Çevre, Kalıcı gelişme ve düzenlemeden sorumlu Devlet Bakanı: Alain Juppe
Ekonomi, Finans ve Çalışma Bakanı: Jean Louis Barloo
İçişleri Bakanı: Michèle Alliot-Marie
Dışişleri ve Avrupa’dan sorumlu devlet Bakanı: Bernard Kouchner: (Sosyalist)
Göçmenler, Entegrasyon, Milli Kimlik ve Uyum Bakanı: Brice Hortefeux
Adalet Bakanı: Raşida Dathi
Çalışma, Sosyal İlişklire ve Dayanışma Bakanı: Xavier Bertrand
Milli Eğitim Bakanı: Xavier Darcos
Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Bakanı: Valérie Pecresse
Savunma Bakanı: Hervé Morin (Merkez sağ UDF’ten transfer)
Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanı: Roselyne Bachelot
Lojman ve Şehir Bakanı: Christine Boutin
Tarım ve Avcılık Bakanı: Christine Lagarde
Kültür ve İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü: Christine Albanel
Bütçe, Kamu Hesabı ve Kamu politikası bakanı: Eric Woerth

XS
SM
MD
LG