Erişilebilirlik

Altıncı Gözden Geçirme Onaylandı


Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) yürütülen Stand-By anlaşmasının altıncı gözden geçirmesi, İcra Kurulu tarafından görüşülerek onaylandı ve 1,1 milyar dolarlık kredi dilimi serbest bırakıldı.

İcra Kurulu görüşmesinden sonra bir açıklama yapan Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, Türkiye’nin makroekonomik performansının güçlü olduğunu ve piyasalardaki dalgalanmalar ve yüksek faiz oranlarına rağmen ekonominin dayanıklılık sergilediğini söyledi. Lipsky, Türkiye’de dış yatırımın hızla arttığına ve kamu borç stokunun düştüğüne dikkati çekti.

Ancak, Lipsky, enflasyonunun hedeflenen oranların üzerinde seyrettiğini ve cari açığın yüksek olduğunu vurguladı. Lipsky, ayrıca Türkiye’de seçim sürecinin başladığını hatırlattı.

Bu gelişmeler ışığında Türkiye’nin disiplinli makro politikalar izlemesi gerektiğini belirten Lipsky, 2007 yılında yüzde 6,7 oranındaki faiz dışı fazla hedefinin olumlu karşılandığını söyledi.

Enflasyon sorununa dikkat çeken IMF yetkilisi, sıkı para politikası uygulanması gerektiğini vurguladı.

Yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde, yapısal reformlara devam edilmesi, gözden geçirilen sosyal sigorta reformunun uygulanması, sağlık ve enerji sektörlerinde verimliliğin güçlendirilmesi, vergi toplama sisteminin iyileştirilmesi için çalışmaların yapılması öneriliyor.

John Lipsky, “Son zamanlarda elde edilen makroekonomik kazanımların kalıcı olması için kapsamlı yapısal reformlarla birlikte, ekonomi politikasının disiplinli bir şekilde uygulanması gerekiyor” şeklinde konuştu. Lipsky, ayrıca sıkı mali ve para politikasının uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG