Erişilebilirlik

18 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Hamas’ın bir yandan El Fetih örgütüyle çatışırken, bir yandan da İsrail’e roket saldırıları düzenleyerek, yeni bir savaş başlatmaya çalıştığını öne sürüyor. Hamas’ın İran ve Suriye tarafından desteklendiğini savunan gazete, İsrail’in zor bir tercihle karşı karşıya olduğunu yazıyor:

"Gazze’de başlayıp Lübnan’a ve başka yerlere de sıçrayabilecek bir savaşı önlemenin en iyi yolu, Arapların ve Batı’nın müdahalesinden geçiyor. Hamas’ın tonlarca silah ve mühimmat kaçırmasına izin veren Mısır, Gazze sınırını kapatmalıdır. Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri, Hamas ile Hizbullah’ın yeniden silahlanmasına yardım eden Suriye üzerindeki baskıyı artırmalıdır. Enerjisinin büyük bir kısmını İsrail ile Filistin arasında nihai bir anlaşmaya yönelik görüşmelerin başlamasına harcayan Bush yönetimi, müttefiklerini çok daha somut bir hedefe, yeni bir yaz savaşının önlenmesine yönlendirmelidir."

Boston Globe da Hamas’ın roket saldırılarıyla İsrail’i bir çatışmaya sürüklemeyi amaçladığını belirtiyor ve İsrail’in bu tuzağa düşmemesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, Arap Birliği’nin İsrail’e sunduğu barış planını, çatışmaların sona ermesi açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor:

"Yeni bölgesel savaşların önlenmesi, İran’ın nüfuzunu Bağdat’tan Akdeniz’e kadar genişletmesinin önüne geçilmesi ve cihat yanlısı Sünni örgütlerin artan tehditlerine karşı konması açısından Arap Birliği’nin tavrı, İsrail, Filistin ve Amerika açısından pek de örneğine rastlanmayan bir fırsat sunuyor. Ancak Kudüs, Ramallah ve Washington’daki yönetimlerin bu fırsatı değerlendirebilmeleri için, kararlı bir şekilde hareket etmeleri ve barış yanlılarıyla birlikte davranmaları gerekiyor."

New York Times Amerikan ve Alman dışişleri bakanlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmelerin, Doğu-Batı gerginliğini azaltmayı başaramadığı görüşünde. Gazete, Rusya ile Batı arasındaki temel görüş ayrılıklarının hala sürdüğünün altını çiziyor ve şu yorumda bulunuyor:

"Batılı liderler, Rusya ile aralarındaki sorunları, ‘işbirliği yapmanın önemli ve faydalı olduğu konular’ ve ‘sessiz bir diplomasiye bırakılması daha uygun olan anlaşmazlıklar’ biçiminde ayırmalıdır. Avrupa Birliği, Polonya gibi eski Sovyet uydusu ülkeleri, Rusya’ya karşı duydukları haklı hoşnutsuzluğun daimi bir veto nedeni olmaması konusunda ikna etmelidir. Washington, Rusya’nın nüfuzunun farkına varmalı ve çıkarının olduğu konularda Moskova’ya bir partner gibi davranmasını öğrenmelidir. En önemlisi de Rusya kendisine zarar veren öfkesini yenmeli ve dünya üzerinde sorumlu bir aktör olarak davranmalıdır."

Christian Science Monitor halk desteğini kaybeden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, Amerika açısından terörle savaşta güvenilir bir müttefik olmaktan çıkmaya başladığını yazıyor. Gazete, Amerika’nın Müşerref sonrası bir yönetime hazırlanması gerektiğini savunuyor:

"Müşerref’e karşı olan Pakistanlıların sayısı daha da artarsa, Amerika Müşerref’i daha fazla destekleyemez. Böyle bir durumda, Taleban ve El Kaide’ye karşı verilen mücadelede, 160 milyon Pakistanlının desteğini kaybedebilir. Ancak Müşerref’in yerine geçecek becerikli ve halk desteğine sahip sivil bir lider bulmak da zor. Müşerref yanlıları ve karşıtları aralarında bir köprü olacak geçici biri üzerinde uzlaşmalıdır. Pakistan’ı teröre karşı küresel savaşta eksen oluşturan bir ülke olarak görmelidirler. Ve böyle ülkelerin istikrarlı bir demokrasiyle yönetilmesi çok daha iyi olur."

XS
SM
MD
LG