Erişilebilirlik

Solda İttifak Sağlandı


22 Temmuz'daki milletvekili erken genel seçimine kilitlenen Türkiye'de, merkez sağın ardından merkez sol da, seçime işbirliğiyle girme konusunda uzlaştı. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal, işbirliğini ‘tarihi bir an’ olarak niteledi.

Ankara'da CHP ile DSP arasında günlerdir süren görüşmelerden olumlu sonuç çıktı. CHP lideri Deniz Baykal ile DSP lideri Zeki Sezer, CHP Genel Merkezi'nde yaptıkları görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek seçim işbirliğini kamuoyuna açıkladı. İlk sözü alan CHP lideri Baykal, Türkiye'deki sosyal demokrat düşüncenin temsilcisi iki partinin 'tarihi bir adım' atarak, 22 Temmuz'daki seçimlerde birlikte hareket kararı aldıklarını söyledi. Baykal, DSP'nin ilk lideri Bülent Ecevit başta olmak üzere DSP yönetimine övgüler yağdırdığı konuşmasında seçimde işbirliğin aynı zamanda iki partinin bütünleşmesi yönünde atılmış bir adım olarak da algılanmasını istedi. Baykal, işbirliği kararından duyduğu memnuniyeti, "Kendimi Bülent Ecevit ile kucaklaşmış gibi hissediyorum" sözleriyle dile getirdi.

DSP ile CHP'nin kendi kimliklerini koruyarak bütünleşmekten yana olduğunu anlatan Baykal, seçimde işbirliği kararının DSP'lilerin CHP listesinden aday olmalarını öngördüğünü söyledi. Baykal, DSP lideri Zeki Sezer'i kendi listelerinden aday göstermek istediklerini dile getirse de, Sezer bu seçimde aday olmayacağını açıkladı.

Sezer: Sol İktidar

DSP lideri Zeki Sezer ise iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Türkiye'de rejimi tehlike altına ittiğini öne sürdü ve merkez soldaki ittifakın Türkiye'yi bu tehlikeden kurtaracağını söyledi. DSP-CHP ittifakının Türkiye'de yeni iktidarı oluşturacağına inandığını belirten Sezer, ittifak kararının parti yetkili kurullarında değerlendirileceğini ve bu kararın iki partinin birleşmesi yönünde genişletilmesine çalışacaklarını anlattı. Sezer, ittifak kararından duyduğu memnuniyeti "Önümüzde çok güzel günler olacak" sözleriyle dile getirirken, milletvekili aday listesinin iki parti yetkili organlarında değerlendirilerek oluşturulacağını kaydetti.

Yargıtay: DEP’liler Aday Olamaz

Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı eski Demokrasi Partisi (DEP) üyelerinin seçimde milletvekili adayı olamayacaklarını açıkladı. Başsavcılık, Siyasi Partiler Yasası'nın 11/b maddesi uyarınca aralarında kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan'ın da bulunduğu yaklaşık 116 Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyesinin, üyeliklerinin düşürülmesini ve parti organlarındaki görevlerinden çıkarılmalarını istedi.

DEP kapatıldıktan sonra, bu partinin üyeleri DTP’nin kurucu üyeleri olmuşlardı. Dicle, Zana, Sadat ve Doğan’ın olası bağımsız milletvekili adaylığıyla ilgili son kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verecek. YSK Başkanı Muammer Aydın, milletvekili aday listeleri kendilerine ulaştığında durumu inceleyeceklerini söyledi. DTP, 22 Temmuz’daki seçime bağımsız adaylarla girme kararı almıştı.

XS
SM
MD
LG