Erişilebilirlik

Sarkozy Cumhurbaşkanı


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün Jacques Chirac’tan devraldığı görevine resmen başladı. Göreve gelir gelmez Avrupa Birliği dönem Başkanı Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmek üzere Almanya’ya uçan Sarkozy’nin gündemi bir hayli yüklü.

Fransa’da bir dönem kapandı, yeni bir dönem açıldı. De Gaulle usulü geleneksel Fransız politikasının son temsilcisi eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac Elysee Sarayı’na veda etti. Cumhurbaşkanlığı sarayı şimdi, yeni tarzıyla daha modern ve genç bir Cumhurbaşkanı görüntüsü veren Nicolas Sarkozy ve ailesini 5 yıl boyunca ağırlayacak.

Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy arasındaki devir teslim töreni tam bir seramoni havasında geçti. Pek çok davetlinin bulunduğu törene davet edilip de katılmayan en önemli grup işçi temsilcileri oldu. İki gündür görüştüğü ve diyalog önerdiği halde İşçi Sendikaları Sarkozy’nin törenine katılmadı.

Elysee Sarayı’na 11.00’de gelen Sarkozy, önce selefi Jacques Chirac ile ‘nükleer silah kodları’ gibi çok önemli devlet sırlarını devralmak üzere yarım saat başbaşa görüştü. Eski Cumhurbaşkanı Chirac, 11.35’te Elysee Sarayı’na “elveda” dedi ve buradan bir süre ikamet edeceği, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin ailesine ait apatrmana gitmek üzere ayrıldı.

Elysee Sarayı’nın yeni kiracısı Sarkozy, Chirac’ı uğurladıktan sonra görevi resmen devralacağı tören salonuna geldi. Törende ilk olarak Anayasa Konseyi Başkanı Jean Louis Debre resmi sonuçları Sarkozy’nin yüzüne okuyarak, resmen Cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı. Sarkozy, duygusal bir konuşma yaparak, üzerindeki sorumluluğun farkında olduğunu ve en büyük tutkusu olan Fransa’ya hizmet etme şansına ulaştığı için onurlu olduğunu söyledi. Sarkozy, konuşmasında, hizmet vermek isteyen herkesi, inancı ne olursa olsun, birlikte çalışmaya davet etti.

Sarkozy şöyle konuştu: “Samimi olarak söylüyorum, Fransa’ya hizmet etmek isteyen herkes ile çalışmaya hazırım. Onlardan bu güne kadar savundukları inançlarını reddetmelerini, eski arkadaşlarına ihanet etmelerini ya da geçmişlerini unutmalarını istemeyeceğim.”

Sarkozy, töreninin ardından tüm katılımcıları tek tek selamladıktan sonra ünlü Champs-Elysee caddesinde halkı selamladı. Sarkozy törenlerin ardından, ayağının tozuyla Almanya Başbakan Angela Merkel ile görüşmek üzere Almanya’ya hareket etti. Yeni Cumhurbaşkanı, 6 Haziran’daki G-8 zirvesi ile 21-22 Haziran tarihinde yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesine katılarak uluslararası areneda boy göstermeye başlayacak.

Sarkozy’nin göreve başlamasıyla, Fransa siyasetinde de artık yeni bir döneme giriliyor. Sola ve merkeze açılım yapan bir hükümet kuracağını duyuran Sarkozy, bu girişimiyle Fransız politikasına yeni bir tarz armağan ediyor. İlk 100 günde kampanyası boyunca verdiği sözleri yerine getirebilmek için yoğun biçimde çalışacak olan yeni Cumhurbaşkanı’nın,yakın çalışma arkadaşı eski bakanlardan François Fillon’u başbakan atamasına kesin gözüyle bakılıyor. Nicolas Sarkozy’nin kilit bakanlıklara bile kendi partisi ve görüşü dışından isimleri ataması beklenen yeni kabinesi ise en geç yarın sabah netleşecek.

XS
SM
MD
LG