Erişilebilirlik

15 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda yaşanan krizin, Avrupa Birliği içindeki Türkiye karşıtlarının işine yaradığını savunuyor. H. D. S. Greenway imzalı makalede, Türkiye’deki laik kesimin, gerekirse demokrasiyi feda etmeye hazır olduğu iddia ediliyor:

"Avrupa, böylesine ılımlı, şiddete başvurmayan, Batı yanlısı, İslami ancak İslamcı olmayan bir parti Türkiye’de iktidar olduğu için kendini çok şanslı kabul etmelidir. Eğer AKP iktidardan anti-demokratik bir biçimde alınırsa, Türkiye gemisinin yüzü tamamen Doğuya dönecektir ve Avrupa Birliği bu gemiye bütün limanlarını kapatacaktır"

New York Times muhabiri Sabrina Tavernise, Türkiye’de laik kesimin AKP’nin İslamcı bir yönetim oluşturacağı endişesiyle kitlesel mitingler düzenlediğini hatırlatıyor. Ancak Tavernise, AKP iktidarının, İslamcı olarak bilinen Konya’da korkulanın aksine, daha ılımlı, esnek ve açık bir toplumsal ilişkiler sistemi oluşturduğunu belirtiyor:

"Erdoğan’ın liderliğini yaptığı AKP, İslam’ı Türk toplumunun önemli bir parçası olarak gören partiler arasında en esnek ve en açık olanı. Şu ana kadar genellikle laik özgürlüklere karşı saygılı bir politika izledi. Konya’da dindar Türkler ile laik devlet arasında söze dökülmeyen bir uzlaşma var. Devlet, camilere karışmıyor; dindar vatandaşlar da kendi taleplerini devlete dayatmıyor. Aradaki denge de, AKP tarafından sağlanıyor. Ancak laik düzeni çok fazla zorlamak, elde edilen kazanımların kaybedilmesi anlamına da gelebilir."

USA Today’de ise Kerkük’teki son gelişmelerle ilgili bir haber dikkat çekiyor. Kerkük’e “Irak’ın Kudüs’ü” dendiğini hatırlatan gazete, şehrin statüsüyle ilgili görüş ayrılıklarının bir çatışmaya dönüşebileceğini ve böyle bir durumda Türkiye’nin de müdahale edebileceğini vurguluyor:

"Kerkük’te her ülkenin bir hesabı var. Şu anda Brookings Enstitüsü’nde görev yapan Amerika’nın eski Ankara büyükelçisi Mark Parris, şiddet olaylarının patlak vermesi durumunda Türkiye’nin Türkmenleri korumak için müdahale edebileceğini söylüyor. Türkiye, ayrıca Kerkük petrollerinin, Kürdistan’ın, Irak’tan tamamen kopararak bağımsız bir ülke haline gelmesine yol açacağından endişe ediyor. Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün de bölgedeki Sünni Arapların koruması için Irak hükümetini uyardı. Irak hükümeti ise, sorunu ertelemeye çalışmakla meşgul."

Washington Post, Kongre’yi göçmen reformu konusunda bir an önce harekete geçmeye çağırıyor. Gazete, Kongre’nin bu soruna derhal çözüm bulamaması halinde, araya başkanlık seçiminin gireceğini ve konunun en erken 2009 yılında tekrar gündeme gelebileceğini hatırlatıyor:

"Temsilciler Meclisi, Senatoyu bekliyor. Eğer Senato’da iki parti arasında anlaşma sağlanırsa, Temsilciler Meclisi’nde de sağlanması mümkün. Amerika’nın göçmenlere ihtiyaç duyduğu konusunda uzlaşma sağlanırsa, bu bir başlangıç noktası olabilir. Kaçak göçmenleri Amerika’yla bütünleştirmek yerine onları cezalandırmayı savunan şahinler, sorunu çözemez. Kongrenin kararsızlığı sürdükçe, konuyu kendi başına çözmek isteyen eyaletlerin ve yerel yönetimlerin sayısı da artacaktır. Böyle bir durumda, göçmenlerle ilgili uygulanacak yasalar konusunda ortaya karmaşık bir durum çıkacaktır."

XS
SM
MD
LG