Erişilebilirlik

AB Dini Liderlerle Buluştu


Avrupa Birliği liderleri, üç büyük dinin temsilcileriyle Brüksel’de biraraya geldi. Görüşmede dini değerlerin Avrupa için taşıdığı önem tartışıldı. Birliğin dönem başkanlığını yürüten Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kuzey Kıbrıs’ta Rum kiliselerinin tahrip edilmesine göz yummayacaklarını açıkladı.

Avrupa Birliği’nin üç ana kurumunun başkanları, önde gelen dinlerin temsilcileriyle Brüksel’de bir araya geldi. Hoşgörü vurgusunun ağır bastığı toplantıya katılan Dönem Başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, Fransa ve Hollanda tarafından referandumla reddedilen Avrupa Anayasası’na tanrı ve Avrupa’nın Hıristiyan kökenlerine atıf konusundaki görüşlerini yineledi.

Kişisel tercihinin bu yönde bir atfın metinde yer almasından yana olduğunu söyleyen Merkel, bununla birlikte bu konuda fazla umutlu olmadığını da gizlemedi. Bu durumun en önemli nedeni ise iki önemli ülke tarafından reddedilen ve yeniden canlandırma yönünde çalışmaların sürdüğü Avrupa Anayasası’na bu atfın yerleştirilmesine çok az ülkenin destek veriyor olması.

Tanrı ve Hıristiyan kökenleri metne sokma konusunda pragmatik bir yaklaşım sergileyen Merkel, bununla birlikte metinde kiliselere yapılan bir vurgu bulunduğunu hatırlattı ve bu vurgunun korunması için mücadele edeceğini ifade etti.

Dini vurguların metinde yer almamasında özellikle laik niteliğiyle öne çıkan Fransa’nın etkisi büyüktü. Ancak metin üzerinde son dönemde yürütülen pazarlıklar çerçevesinde bu atfın en önemli savunucularından olan Polonya, konunun yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Merkel ise daha genelinin akıbeti belli olmayan bir belgede bu kadar hassas bir tartışmanın yeniden açılmasını pek istemiyor. Bunun en önemli nedenini ise bu konuda yapılacak yeni tartışmaların 3 yıl önce sağlanan uzlaşıyı ortadan kaldırma potansiyeline sahip olması oluşturuyor. Hıristiyan kökenlere atıf konusunda dini gruplar, özellikle de bir önceki Papa, Avrupa Birliği liderleri nezdinde yoğun lobi çalışmalarında bulunmuşlardı.

Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelen 20 dini liderle yapılan toplantıdan çıkan ana mesajı ise daha fazla hoşgörü ve dinler arası ilişkilerin geliştirilmesi gereği oluşturdu. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, evrensel değerler olan saygı ve ağırbaşlılığın vatandaşlar arasındaki entegrasyon açısından belirleyici bir role sahip olduğunu söyledi. Merkel de etnik ve dini gruplar arasında hoşgörü için ısrarcı olmanın Avrupalılar için bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

Merkel’in görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısı sırasında “Kuzey Kıbrıs’taki tarihi eserlerin tahrip edilmesine izin veremeyiz” mesajı oldukça dikkat çekti. Avrupa Parlamentosu’ndaki Rum ve Yunan milletvekilleri de son iki aydır bu yönde bir karar tasarısının kabul edilmesi için yoğun çaba harcıyorlar.

XS
SM
MD
LG