Erişilebilirlik

14 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin muhtemel dış politikasını mercek altına alıyor. Sarkozy’nin Amerika ile dostluk kuracağını belirten gazete, Türkiye’yi Avrupa Birliği dışında tutma arzusunu ise talihsizlik olarak tanımlıyor:

“Chirac’ın aksine, Sarkozy Fransa-Almanya ittifakını kullanarak Avrupa Birliği’ni Amerika’ya karşı bir denge unsuru haline getirmeyi amaçlamıyor. Sarkozy’nin öncelikli görevi ülke içinde ekonomik reformları gerçekleştirmek ve geçmişte haklarında sert ifadeler kullandığı azınlık grupların entegrasyonunu sağlamak olacak. Fransa’nın dış politikasını yeniden biçimlendirmek ise Sarkozy için muhtemelen daha kolay olacak. Dış politikada yaşanacak bir değişim, hem Fransa için hem de Fransa’nın müttefikleri için daha sağlıklı bir gelecek vaat ediyor.”

USA Today bağımsızlık için gün sayan Kosova’yı, bağımsızlık sonrasında da zor günlerin beklediğini yazıyor. Daha önce Kosova’da gazeteci olarak görev yapan Timothy Kenny’nin kaleme aldığı makalede, bölge ekonomisinin organize suç örgütlerine dayandığı vurgulanıyor:

“Kosova’da mafyanın ekonomi üzerindeki denetimi değişmedi, üstelik bu denetimin daha da artması bekleniyor. Sıradan Kosovalılar ise gelişmelerden kaygı duyuyor. İşsizlik oranı, % 35 ila % 50 arasında. Kişi başına yurt içi gayri safi hasıla ise yılda 1482 dolar. Bağımsız Kosova’nın NATO ve Avrupa Birliği ile işbirliğini sürdürmesi kaçınılmaz bir şey. Aksi taktirde yeniden istikrarsızlık potansiyeli artacaktır. Ancak asıl sorun, Kosova halkının organize suç örgütlerinden bağımsız bir demokratik yönetimi nasıl kuracağıdır.”

New York Times gazetesi, Amerika’nın enerji stratejisini yeniden belirlemek amacıyla hazırlanan ve Senatonun gündeminde olan iki ayrı yasa tasarısına dikkat çekiyor. Gazete, bu tasarıların biyoenerji üretimini ve enerji verimliliğini artırmayı hedeflediğini, aynı zamanda enerji tüketimini ve sera etkisi yapan gazların emisyonunu azaltmayı amaçladığını vurguluyor:

“Kongre, bu tasarıların küresel ısınmayla mücadele stratejisine bir alternatif oluşturmadığını anlamalıdır. Böyle bir strateji oluşturulması, bir görev olarak önümüzde duruyor. Ancak söz konusu tasarılar, Amerika’nın sürdürülebilir bir enerji politikası oluşturması için gerekli olan yakıtları ve teknolojileri geliştirmesi açısından önemli bir fırsat sunuyor.”

Christian Science Monitor son yıllarda Çin’de farklı din ve inançların hızla yaygınlaştığını belirtiyor. Gazete, Çin Komünist Partisi’nin bu gelişme karşısında Konfiçyus felsefesini yeniden canlandırmaya çalıştığını vurguluyor:

“Çin Komünist Partisi, Konfiçyus’u yeniden bir itaat ve birlik ortamı yaratmak, çok partili demokrasi talebini önlemek için kullanmaya çalışıyor. Konfiçyus felsefesinin yeniden canlanması, bir milyar 300 milyon nüfuslu Çinlinin ruhsal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan farklı düşünce ve inançlar arasındaki yarışı da ortaya koyuyor. Eğer geleneksel değerler işe yaramazsa, Komünist Parti iktidarda kalabilmek için başka bir şey bulmak zorunda kalacaktır.”

XS
SM
MD
LG