Erişilebilirlik

Ankara'da Heyecanlı Bekleyiş


22 Temmuz’daki erken seçim için hazırlıkların hız kazandığı Ankara’da, yeni cumhurbaşkanının nasıl seçileceği konusundaki heyecanlı bekleyiş de sürüyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği paketini veto edip etmeyeceği siyasi kulislerdeki en büyük merak konusu. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sezer’in paketi onaylamasını isterken, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sezer’in paketi veto etmesi gerektiği yönünde tavır koyuyor.

TBMM’de geçtiğimiz hafta kabul edilen ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini de öngören Anayasa değişikliği paketi şimdi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in elinde. Geçtiğimiz hafta sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşmelerde Anayasa değişikliğinin ‘aceleye getirildiğinden’ yakınan Sezer’in, paketi veto edeceğine ilişkin bilgiler siyasi kulisleri hareketlendirmişti. Sezer’in en son ne söyleyeceği, Türkiye’de cumhurbaşkanının bundan böyle nasıl seçileceğini de belirleyecek olması açısından büyük önem taşıyor.

Anayasa değişikliği paketi iki ayrı düzenlemeden oluşuyor. Düzenlemede milletvekili seçimlerinin dört yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının görev süresinin beş yılla sınırlanması, iki kere seçilme hakkı olması ve halk tarafından seçilmesi öngörülüyor. Düzenlemede TBMM'nin seçim dahil bütün işlemlerinde toplantı yeter sayısının 184 olması ve 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili genel seçiminde bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin öngörüler de yer alıyor.

Değişiklikleri incelemek için 15 gün süresi bulunan Sezer'in, düzenlemeleri Meclis’e geri gönderme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. TBMM'de aynen yasalaşması halinde ikinci kez 15 günlük inceleme süresi olan Sezer'in referandum yetkisini kullanabileceği de kaydediliyor.
Sezer'in onayı halinde değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Veto halinde TBMM düzenlemeyi aynen ikinci kez gönderirse, Sezer onay vermek zorunda kalacak, ancak bu değişiklikleri Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek. Bu durumda Anayasa Mahkemesi sadece usül yönünden karar verebilecek. Sezer ayrıca tüm değişiklikleri referanduma sunma hakkını da kullanabilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliğinin yıllardır tartışıldığını belirtirken, Sezer’den onay beklediklerini dile getirmeyi sürdürüyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise pakete ‘milletin egemenliği parçalanacak’ endişesi ile yaklaşmıştı. Baykal, Sezer’in paketi veto edeceğini öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG