Erişilebilirlik

DTP: Seçimi Kilitleriz


Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, bağımsız adayların birleşik oy pusulasına yazılmasını öngören yasal düzenlemeye sert tepki gösterdi.

Kendilerinin bağımsız adaylarla seçime girme kararı almalarının ardından böyle bir düzenlemenin gerçekleştirildiğini belirten Türk, düzenlemenin DTP’nin ‘önünü kesme’ amacı taşıdığını öne sürdü.

Türk, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında isterlerse 22 Temmuz’da yapılacak seçimi ‘yapılamaz hale getirebileceklerini’ söyledi. Türk, “5-10 bin bağımsız aday gösterdiğimizde oy pusulasını hangi zarfa, hangi sandığa koyacaksınız? İstersek seçimleri böyle kilitleyebiliriz” dedi.

Kendilerinin parlamentoda temsil edilmesinin önündeki en büyük engelin yüzde 10’luk seçim barajı olduğunu anlatan Türk, bu engeli aşmak için bağımsız adaylarla seçime katılma kararı aldıklarını söyledi. Buna karşın, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yazılmasına ilişkin düzenleme ile kendilerinin ‘dışlandığını’ öne süren Türk, bu düzenlemeye önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in daha sonra da Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) karşı çıkmasını istedi.

DTP, bağımsız adayların birleşik oy pusulasına yazılması ile halkın, diğer parti adaylarıyla aynı pusulada yer alacak bağımsız adayları seçmesinin zorlaşacağına inanıyor. Türk, şöyle konuştu: ”Biz parlamentoya girmek istiyoruz. Başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin tüm sorunlarına demokratik zeminde parlamenter sistem içinde tartışarak çözüm bulma arayışı içindeyiz. Oysa şimdi ötekileştirerek, dışlayarak, demokratik siyasetin önünü kapatarak ülkede kaosun sürmesini adeta isteyen bir tutum ve davranış sergilenmektedir.”

XS
SM
MD
LG