Erişilebilirlik

10 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Amerika’nın Irak başbakanı Nuri el Maliki üzerindeki baskıyı artırdığını duyuruyor. Gazetenin manşetten verdiği habere göre Başkan yardımcısı Dick Cheney de Bağdat ziyareti sırasında Maliki’yi daha fazla çaba harcaması konusunda uyardı. Haberde şöyle deniyor:

"Maliki’nin önündeki en büyük engel, hükümetinin kendisi tarafından belirlenen bir gündemle değil farklı siyasi partiler arasında denge unsuru olarak hareket etmesi. Bazı uzmanlar ise Saddam Hüseyin sonrası kurulan ilk hükümetin başı olmasından dolayı, Maliki’nin otorite kurmakta zorlanmasının normal olduğunu ve hızlı adımlar atmasının beklenmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak Maliki’nin geleceği, Sünni muhalefetin ve savaş yorgunu halkın taleplerinin yanı sıra Amerika’nın da taleplerini yerine getirip getiremeyeceğine bağlı."

Washington Post, Amerikan Barış Enstitüsünden Rend El Rahim’in “Irak için Dayton süreci” başlıklı bir makalesine yer veriyor. Uluslararası baskı ve diplomainin bir çözüm sağlamayacağını savunan Rahim, öncelikle Iraklıların kendi aralarında uzlaşması gerektiğini vurguluyor ve bunun için de Dayton modelini öneriyor:

"1995 yılında yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan bir savaşın ardından uluslararası topluluk Bosna’da çatışan tarafları müzakere masasına oturtmaya karar verdi. Sırplar, Hırvatlar ve Boşnaklar Dayton’da bir araya gelmeye zorlandı. Dayton anlaşması bütün ilgili taraflarca imzalandı ve bu anlaşmanın uygulanışı uluslararası topluluk tarafından denetlendi. Irak ile Bosna arasındaki farklılıklar Dayton’ın bir model olarak alınmasını engellememeli. Irak’ta istikrardan çıkarı olan ülkeler, Irak’ı kimin ve nasıl yöneteceği konusunda bir anlaşmaya varmak amacıyla görüşmelere başlamaları için Iraklıları ikna etmelidir."

Los Angeles Times İran’ın, İran kökenli üç Amerikan vatandaşını hapis tutmasını eleştiriyor. Gazete, İran’ın bu tavrıyla Washington’daki sertlik yanlılarının elini güçlendirdiği yorumunda bulunuyor:

"Ahmedinejad, uluslararası saygı görmek ister gibi davranıyor. Ancak İran Cumhurbaşkanı Amerikan vatandaşlarını sahte suçlamalarla hapse atarak ve ülke içinde yasakları sürdürerek sadece bir paranoyak gibi davranıyor. Üstelik son derece yanlış bir hesap yaparak, Amerika’da bir çatışma isteyen şahinlerin güçlenmesine hizmet ediyor. Eğer amacı gerçekten bu değilse, en azından rehin tuttuğu insanları serbest bırakmalıdır."

New York Times Virginia Teknik Üniversitesindeki katliamın ardından silah denetimi konusunda yapılan açıklamalara rağmen, bu konuda hala bir adım atılmamış olmasını eleştiriyor. Gazete, Kongrede çoğunluğu elinde tutan Demokratları silah lobisine boyun eğmekle suçluyor:

"Kongre'deki Demokratların demagojik ve pahalı bir kampanya yürüten silah lobisinden korktuğu açıkça ortaya çıktığı için, artık silah kültürümüzün yol açacağı trajediler daha da artabilir. Virginia Teknik Üniversitesindeki silahlı katliamın ardından yapılan basma kalıp açıklamalardan sonra Kongre binasına kolektif bir sessizlik hakim oldu. Oysa gerçekten sorumluluk duyan Kongre üyeleri, siyasi gelecek hesaplarını bir kenara bırakmalı ve silah denetimi konusundaki yasal boşlukları doldurmalıdır."

XS
SM
MD
LG