Erişilebilirlik

9 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times gazetesi, kadın hakları savunucusu Hollandalı eski parlamento üyesi Ayaan Hirsi Ali’nin Türkiye’deki laik demokrasi ile ilgili bir makalesine yer veriyor. Başbakan Erdoğan ve diğer AKP yöneticilerini aşamalı bir biçimde İslamcı bir yönetim kurmaya çalışmakla suçlayan Ali, laik yönetimlerin de başarısızlıklarıyla AKP’nin yükselişine zemin hazırladığını yazıyor.

"1997 yılında, ordu, seçimle işbaşına gelen İslamcılara karşı yumuşak bir darbe yaparak ilk İslam devrimi girişimini başarısızlığa uğratınca, Erdoğan ve partisi aşamalı bir stratejinin daha kalıcı bir iktidar sağlayacağını fark etti. Türkiye’yi İslamcılaştırmanın tek yolunun laikliği koruyan iki kurumun, ordu ile anayasa mahkemesinin denetimini ele geçirmek olduğunu anladılar. Eğer kendilerini bugüne getiren sabır ve iradeyi sürdürürlerse, Avrupa Birliği üyeliği yolunda ilerleyerek bu amaçlarına ulaşabilirler. İyi niyetli ancak saf Avrupalı liderler, iktidardaki İslamcıların, Türk ordusunun da diğer Avrupa orduları gibi sivil yönetim altına girmesi gerektiği yönündeki söylemleriyle yanlış biçimde yönlendirildiler."

Christian Science Monitor gazetesi iklim değişikliği konusunda hazırlanan son raporda, sera etkisi yapan gazların salınımının mutlaka azaltılması gerektiğinin vurgulandığını yazıyor. Gazete, bu konuda alınacak katı tedbirlerin, ekonomiye etkisi konusunda ciddi tartışmalar yaşandığına da dikkat çekiyor.

"Eğer iklim değişikliği aşamalı bir şekilde gerçekleşecekse, alınacak önlemler de aşamalı olabilir. Ancak raporda da belirtildiği gibi, eğer kutuplardaki buzulların hızla erimesi gibi bir gelişme önceden tahmin edilebiliyorsa, hemen hayata geçirilecek daha katı önlemler alınması gerekebilir. Eğer bu rapor dikkatle ele alınırsa, sera etkisi yapan gazların salınımında minimum zarara yol açacak bir kesinti sistemi kurulmasına yardımcı olabilir. Ancak uygulanacak tedavi, hastalığın kendisinden daha fazla zarar vermemelidir."

USA Today gazetesi ise alternatif enerji kaynakları arasında gösterilen etanolün hammaddelerinden biri olan mısırın üretimindeki artışın potansiyel tehlikelerine dikkat çekiyor. Gazete, bu konuda şu görüşlere yer veriyor;;

"Birleşmiş Milletler, biyoenerji konusunda Salı günü açıkladığı ilk kapsamlı raporunda, etanol ve diğer biyoyakıtların küresel ısınmayı azaltmaya ve kırsal bölgelerde yoksullukla mücadeleye katkıda bulunduğunu kaydetti. Ancak raporda, biyoyakıt üretiminin çevre sorunlarına ve gıda ürünlerinde fiyat artışına yol açabileceği de vurgulandı. Rapora göre bu sorunlar, özellikle yoksul ülkelerde daha büyük boyutlarda yaşanabilir. Şu anda mısır üreticileri güzel günler yaşıyor. Ancak geri kalanlarımız için, bunun o kadar iyi bir şey olup olmadığını tartışmak gerekiyor."

Washington Post gazetesi Kongrede çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlardan, Guantanamo üssünde tutulan yabancı tutuklulara yargılanma hakkını tanımasını istiyor. Gazete, Demokratların seçim öncesinde Bush yönetimine bu konuda getirdiği eleştirileri hatırlatıyor.

"Demokrat Parti yöneticileri, Savunma Bakanlığını yıllık yetki yasasına, tutukluların yargılanma hakkını öngören bir maddeyi eklemekten kaçındı. Belki de böyle bir madde nedeniyle yasanın Beyaz Saray tarafından veto edilmesinden çekindi. Ancak, aynı Demokratlar, geçen ay Irak’taki askerlerin çekilme takvimi konusunda Beyaz Saray’ın vetosunu göze almaktan çekinmemişti. Ayrıca federal savcıların görevden alınması konusunda Adalet ve Dışişleri bakanlarının Kongre’de ifade vermesi için siyasi mücadeleye girmişlerdi. Yargılanma hakkı konusunda niye böyle bir mücadele vermiyorlar? Belki de bu konu Demokratlar için o kadar da öncelikli değildir."


XS
SM
MD
LG