Erişilebilirlik

Erdoğan TÜSİAD'ı Eleştirdi


Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliği paketinin yeni meclise bırakılmasını isteyen Türk Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD’a tepki gösterdi. Erdoğan, parlamentonun ne yapacağını TÜSİAD’dan ‘daha iyi bileceğini’ söyledi. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, seçim kararı alan bir meclisin başka işlerle uğraşmaması gerektiğini, aksi taktirde demokrasinin zedeleneceğini söylemişti. Öte yandan cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ve seçimlerin 4 yılda bir’e indirilmesini içeren Anayasa paketi, değişikliğe uğradı.

Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP) cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili düzenlemeleri, seçimin 4 yılda bir yapılması ve toplantı yeter sayısıyla ilgili maddelerden ayırdı. Böylece AKP, kendisine olası bir referandumda söz konusu düzenlemelerin kabul edilmesi için iki ayrı fırsat yaratmış oldu.

Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmeler TBMM Genel Kurulu’nda tamamlandı. AKP’nin görüşmelerin ilerleyen bölümlerinde süreci etkileyecek önemli bir değişikliğe giderek paketi ikiye bölmesi dikkat çekti.

Buna göre, cumhurbaşkanının görev süresini belirleyen ve iki kez seçilebilmesinin önünü açan madde bir paket olarak, seçimleri 4 yıla indiren ve toplantı yeter sayısını 184 olarak belirleyen madde ayrı bir paket olarak referanduma götürülebilecek.
Muhalefet, AKP tarafından yapılan bu değişikliği ‘geri adım’ olarak nitelendirdi. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) göre, AKP aslında cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören düzenlemeden vazgeçecek. Anayasa değişikliği teklifine ilişkin oylamalarda Anavatan Partisi'nin desteğine rağmen referandumsuz değişiklik şansı getiren 367 bulunamadı ve en yüksek kabul oyu 362 oldu.

Anayasa paketinin ikinci tur oylaması 10 Mayıs Perşembe günü yapılacak. İkinci tur oylamadan sonra paketin yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının onayı gerekecek.

Öte yandan AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimde, milletvekili seçilme yaşının 25 olarak uygulanmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin, askıya alındığını söyledi.

Muhalefet, AKP’nin Anayasa değişikliği ile ilgili çalışmaları aceleye getirdiğinden yakınırken, hükümet bu değişiklikler için yeterli hazırlıkların yapıldığını öne sürüyor.

Öte yandan 22 Temmuz’daki seçimde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa süreci de bitti. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Özgün Ökmen ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu görevlerinden ayrıldı. Başbakanlık Müsteşarı Dinçer'in AKP’den, yardımcısı Ökmen'in ise CHP'den aday olacağı belirtildi.

Milletvekili seçimlerinde aday olmak için istifa eden Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, Genç Parti'ye (GP) katıldı.

XS
SM
MD
LG