Erişilebilirlik

Suriye Büyükelçisi: 'Irak'ın İstikrarı Önemli'


Suriye’nin Washington büyükelçisi, geçen hafta Amerika ve Suriye dışişleri bakanları arasındaki görüşmeyi, iki ülke ilişkileri açısından “kritik bir adım” diye niteledi.

CNN televizyonuna konuşan İmad Mustafa, bununla birlikte Condoleezza Rice ve Velid Muallim arasında yeni bir görüşme olup olmayacağı konusuna açıklık getirmedi.

Suriye büyükelçisi, komşu Irak’ın istikrarının ülkesi için ulusal güvenlik meselesi olduğunu savundu.

Başkan Bush, geçen ay Suriye’yi, intihar bombacılarının sınır üzerinden Irak’a geçişine izin vermekle suçlamıştı.

'Görüşme Büyük Önem Taşıyor'

Amerika ile Suriye arasındaki ilişkiler konusunda yeni bir iyimserlik doğdu. Suriye’nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa atılacak bundan sonraki adımlar hakkında somut ayrıntılar vermeyeceğini kaydetmekle birlikte, ikili ilişkilerde yeni bir başlangıcın yapıldığını ve önemli bir adımın atıldığını söyledi:

"Bu görüşmenin taşıdığı anlam, büyük öneme sahip. Amerika’ya defalarca bize karşı tavrını değiştirmesi gerektiğini, bizi dışlamak yerine bizimle konuşması gerektiğini belirtmiştik."

Büyükelçi, Irak’a komşu olduklarını ve bu ülkede istikrarın sağlanmasını kendi güvenlikleri açısından çok önemli gördüklerini de belirtti. İstikrarlı bir Irak’ın hem Amerika hem de Suriye’nin çıkarına olduğunu kaydeden büyükelçi, istikrarın sağlanmasının, Amerikan askerinin Irak’tan ayrılma koşullarını oluşturacağını söyledi.

Irak’ın Washington büyükelçisi Samir Sümeyde de CNN televizyonuna, ülkesinde yabancı savaşçıların bulunduğunu belirtti, fakat bunun suçunu Suriye’ye yüklemekten kaçındı:

"Suçu her hangi bir ülkeye yüklemiyorum. Fakat Irak’taki intihar saldırılarını düzenleyenlerin çoğunun Iraklı olmadıklarını söylüyorum. Bu insanlar Irak’a paraşütle inmiyorlar, bir yerlerden giriyorlar."

Irak büyükelçisi, ülkesine terörist ve para akışını durdurmak için Suriye’nin gösterdiği çabayı takdirle karşıladıklarını belirtti ve bunun etkilerini görmek için bekleyeceklerini ekledi.

Washington’da da, her iki partiden Kongre üyeleri Suriye’yle diyalog yönünde atılan adımlardan memnuniyet duyduklarını açıkladı. Demokrat partili Senatör Charles Schumer CNN’deki programda şöyle konuştu:

"Hiç anlaşamadığınız insanlarla bile konuşmak iyi bir şeydir. Ve kimbilir, belki de bir gün bir anlaşmaya bile ulaşabilirsiniz."

Aynı programda Cumhuriyetçi Partili Senatör Richard Lugar da Amerika ile Suriye arasındaki görüşmeyi ‘zamanlı’ olarak niteledi:

"Rice’ın Suriyeli bakanla görüşme yapmasından büyük memnuniyet duydum. Bu toplantıya İran dışişlerini bakanının erken gelip erkenden ayrılması, ve sanki Amerika dışişleri bakanından kaçıyormuş gibi ayrılması da kötü olmuştur."

İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki Şarm El Şeyh’teki Irak konferansının ardından verilen yemek davetini, bir şarkıcının elbisesinin göğsü fazlaca açık olduğu gerekçesiyle alelacele terk etti. Geçen hafta Condoleezza Rice’la doğrudan görüşme imkanını kaçıran İran dışişleri bakanı, dün Tahran’da bir açıklama yaparak, Washington’la soğuk ilişkileri düzeltmek istediklerini bildirdi.

XS
SM
MD
LG