Erişilebilirlik

Erken Seçim: 22 Temmuz


Türkiye’de erken genel seçimlerin 22 Temmuz’da yapılmasına ilişkin TBMM kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimler için belirlediği takvim bugünden itibaren işlemeye başlıyor.

Genel seçimlerin 22 Temmuz Pazar günü yapılması TBMM Genel Kurulunda iktidar ve muhalefet milletvekillerinin desteği ile 458 oyla kabul edildi. Seçim kararına karşı çıkan olmadı. Milletvekilleri kararı alkışlarla ve birbirlerine 'hayırlı olsun' dileklerini ileterek karşıladılar.

TBMM Anayasa Komisyonu'ndan önceki gece geçen karar dün hızla Genel Kurul gündemine taşındı. Seçimin Eylül'e alınmasını isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Anavatan Partisi (ANAP) sözcüleri, kararın öncelikle görüşülmesini önlemeye çalıştılar. Genel Kurulda önce Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) seçim kararının acilen görüşülmesi önerisi tartışıldı.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, seçimin 22 Temmuz'da yapılması konusunda kaygılı olduklarını söyleyerek, bu tarihte seçim yapılması durumunda seçime katılımın az olacağını öne sürdü. CHP'nin seçim tarihine ilişkin karşı yaklaşımı AKP'liler tarafından sert eleştiri konusu oldu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimin 22 Temmuz'dan önce yapılmasının olanaksız olduğu görüşüne dikkat çekti ve kendilerinin de bu tarihi kabul etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

5 Mayıs istifa

YSK, 22 Temmuz Pazar günü yapılacak olan milletvekili genel seçimlere ilişkin takvimi de belirledi. Buna göre milletvekili adayı olmak isteyen devlet memurları 5 Mayıs günü saat 17.00'ye kadar istifa etmek zorunda.

Anayasa Değişiklik Teklifi

Bu arada AKP, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili anayasa değişiklik teklifini hazırlayarak Meclis'e sundu.

Teklifte, genel seçimlerin 5 yılda bir yerine, 4 yılda bir yapılması yer alıyor. Teklifte ayrıca cumhurbaşkanının, 40 yaşını dolduran ve yüksek öğrenim görmüş TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesi öngörülüyor. Teklifle, cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla indiriliyor ve ikinci bir dönem daha görev yapmasına olanak tanınıyor.
Görüşleri alınmak üzere partilere iletilen teklife ANAP imza verdi. Teklife, CHP ise karşı çıkıyor.

Sezer: Devam Ederim

Öte yandan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görev süresinin dolacağı 16 Mayıs'a kadar 11. cumhurbaşkanının seçilememesi halinde bu tarihten sonra da görevine devam edeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG