Erişilebilirlik

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Türkiye’nin tehlikeli bir kimlik krizi yaşadığını öne sürüyor. Dinin toplumdaki rolü konusunda yaşanan tartışmada ordunun hükümeti devirme uyarısında bulunduğunu belirten gazete, generallerin asıl amacının "derin devlet" üzerindeki denetimlerini sürdürmek olduğunu iddia ediyor:

"Ancak paranoyak bir yaklaşım gösterenler sadece generaller değil. Anayasa Mahkemesi, Meclisin yeterli çoğunlukla toplanmadığı için Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı seçemeyeceği yönünde karar verince, Başbakan Erdoğan bu kararı “demokrasiye sıkılmış bir kurşun” olarak tanımladı. Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin hem laik hem de demokratik açıdan güvenilirliğini yakından izlediği bir dönemde, Türk politikacıları ve ordu, bu kimlik krizini barışçı yöntemlerle ve demokratik kurallar içinde çözmelidir."

Washington Times ise Avrupa Birliği’nin ve Amerika’nın Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya gösterdiği tepkiyi eleştiriyor. Gazete, Türk demokrasisi için en büyük tehdidin ordudan değil AKP’den kaynaklandığını savunuyor:

"AKP, şu ana kadar agresif bir İslamcı politika izlemedi. Hatta, Erdoğan hükümeti sağladığı ekonomik büyüme ve Avrupa Birliği yolunda gerçekleştirdiği reformlarla övünebilir. Ancak AKP, Türkiye’nin temelini oluşturan ve Türk demokrasisi için hayati bir önem taşıyan laiklik ilkesine tam anlamıyla bağlı değil. Atatürk’ün 80 yıl önce belirttiği gibi, Müslüman ülkelerde din ile devlet işlerinin ayrılması çok büyük bir önem taşıyor. Bu ilkenin erozyona uğraması Türk demokrasisini tehdit ediyor."

Washington Post ise Türkiye’de yaşanan siyasi krizin, basit bir laik-İslamcı çatışması olarak algılanmasının yanıltıcı olduğu görüşüne yer veriyor. Anthony Shadid imzalı haberde çatışmanın, kırsal kökenli, dindar ve muhafazakar kesimlerin giderek güçlenmesinden kaynaklandığı yorumu yapılıyor:

"AKP’nin 2002 seçimlerindeki başarısı güçlü taban çalışmasından kaynaklanıyordu. Uzmanlar ayrıca seçmenlerin AKP’yi geleneksel partilerin yolsuzluklarına ve kötü yönetimlerine bir alternatif olarak gördüğünü de vurguluyor. Uzmanlara göre, başbakan Erdoğan’ın erken seçim çağrısında bulunması yeniden halkın vekaletini alma isteğinden kaynaklanıyor. Ama bu aynı zamanda bir kumar. AKP, tepki oylarından çok kendi yaptıklarına güvenmek zorunda. Yaşanan kriz, AKP’ye karşı koalisyon oluşturma çabalarına girişen laik güçleri ve partileri de harekete geçirebilir."

USA Today Amerikan Kongresi ile Başkan Bush’un Irak’la ilgili tartışmaları sürdürdüğü bir dönemde Irak Meclisinin tatile girmesini eleştiriyor. Gazete, Amerikan askerleri ölürken Iraklı politikacıların zamanı boşa geçirdiği yorumunda bulunuyor:

"Her gün Amerikan askerlerinin ve çok daha fazla sayıda Iraklı sivilin öldüğü bir dönemde, siyaset ve diplomasi alanındaki gelişmelerin bu kadar yavaş olması çıldırtıcı ve sürdürülemez bir durumdur. Eğer Amerikalı yöneticiler Irak hükümetinin devamını sağlamak konusunda Iraklılardan daha fazla çaba harcıyorsa, ortada kurtarılacak bir şey kalmamış demektir. Bush, Kongre'nin bu konuda kendisine baskı uygulamasını beklemeden bir an önce, Ocak ayında açıkladığı politikaya geri dönmeli ve Iraklı yöneticilerin önüne somut hedefler koymalıdır."

XS
SM
MD
LG