Erişilebilirlik

AB Erken Seçim Kararından Memnun


Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’de erken seçim kararı alınmasını memnunlukla karşıladığını açıkladı.

Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararına saygı duyulması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Siyasi istikrarın sağlanması için kurumlara saygı duyulması şarttır” deniyor.

Komisyon açıklamasında, ayrıca, ordunun demokratik sivil iktidarın yönetimi altında olması gerektiği vurgulandı ve şu ifadeye yer verildi: “Eğer bir ülke Birliğe üye olmak istiyorsa, bu ilkeye uymalıdır.”

Rehn ayrıca, seçimlerin serbest ve demokratik bir ortamda yapılması çağrısında bulundu.

ABD: 'Laik Demokratik Sisteme Güveniyoruz'

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack da, dünkü basın toplantısında, Türkiye’deki gelişmelere değindi. McCormack, “Türkiye’nin Anayasal düzenine ve laik-demokratik sisteme güveniyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili siyasi soruların Türk Anayasası ve kanunları çerçevesinde çözümleneceğinden eminiz” dedi.

McCormack, Türkiye’deki kurumların ve halkın demokrasiyi koruyacağına ve geliştireceğine inandıklarını; Türkiye’deki demokratik sisteme ve liderlere güvendiklerini dile getirdi.

Bu arada, NTV televizyonunun sorularını yanıtlayan Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, erken seçim çağrısının, Türkiye’nin demokratik ilkeleri ve anayasal süreci çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anlaşmazlığı çözebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Matt Bryza, “Türkiye’nin siyasi geleceğinin, bu demokratik ilkeler ve anayasal süreçler çerçevesinde belirlenmesi kritik önem taşıyor” dedi.

XS
SM
MD
LG