Erişilebilirlik

Wall Street Seçim Kararına Olumlu Bakıyor


Amerikan finans çevreleri Türkiye’de erken seçim kararını olumlu karşıladı. Bunun hükümetle ordu arasındaki gerginliğin azaltılması için önemli bir adım olduğunu belirten gözlemciler, yabancı yatırımcıların Cumhurbaşkanlığı referandumu olasılığına da olumlu tepki verdiğini söyledi.

Türkiye’de baş döndürücü hızdaki gelişmeler Amerikan finans çevrelerinin de nefesini kesti. Analistler Türkiye’yi dakika dakika takip ederken olası senaryolar konusunda da müşterilerine sürekli rapor veriyorlar. Amerikan borsa ve mali piyasalarının merkezi Wall Street’in şu ana kadarki genel tepkisini şöyle özetleyebiliriz: Amerikalı finansçılar erken seçimi ve Cumhurbaşkanlığı referandumunu yabancı yatırımcı açısından olumlu kararlar olarak görüyor, en kötü senaryo için ise "darbe" diyorlar.

Dow Jones Newswire’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Analisti Matthew Cowley konuyu radyomuza şöyle değerlendirdi:

“Erken seçimler AKP ile ordu arasındaki gerilimi azaltmanın en iyi yolu olarak görüldüğü için yatırımcılar tarafından iyi karşılanıyor. Anayasa Mahkemesinin kararına da piyasalar olumlu tepki verdi. Kararın açıklanmasının ardından devlet tahvillerinin, borsanın ve TL’nin yükselmesi bu olumlu tepkinin sonucuydu. Dolayısıyla gerginliği azaltan her türlü adım şuanda yatırımcı için iyi haber.”

Cowley, en kötü senaryonun ise ordunun siyasete müdahelesi olacağını belirtirken, bunun Avrupa Birliği yolunu tamamen kapatacağını için kaygı yarattığını vurguladı. Darbe olasılığını ne kadar yüksek gördüğü sorusuna cevap vermekten kaçınan Cowley, ordunun müdahelesi dışında en kötü senaryonun ise AKP’nin gerginliği arttıracak tutumları benimsemesinin olduğunu söyledi.

AKP’nin nasıl bir tutum takınacağını yakından izlediklerini de ifade eden Cowley, “Cumhurbaşkanlığı referendumu bence Türk insanına doğrudan bu gerginliğe müdahale etme şansı verdiği için çok olumlu bir karar olacaktır. Yatırımcıların da buna pozitif bakacağına inanıyorum” diye konuştu. Cowley, Türkiye’deki hızlı gelişmeleri Amerikalı analistlerin sağlıklı değerlendirebilmesinin yolunun ancak söylemlerle eylemler arasındaki benzerlikleri ve farkları görebilmeleri bunun için biraz zaman geçmesi gerektiğini belirtti.

Merkezi New York’ta bulunan ve 57 Müslüman ülkedeki en başarılı 100 şirketi Dow Jones’a endeksleyen Dinar Standard’ın kurucularından Rafi-Uddin Shikoh ise şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’deki gelişmeler Bangladeş, Pakistan, Mısır ve Malezya gibi ülkeleri de etkiledi. Amerikalı yatırımcılar için bu ülkelerdeki İslami unsurlar daha fazla kaygı yaratmaya başladı. Anayasa Mahkesinin kararı bu anlamda çok olumlu oldu. Bu, Türkiye’nin sadece kendi için değil, diğer Müslüman ülkeler için de verdiği bir sınav.”

Shikoh, ayrıca TÜSİAD’ın erken seçim çağrısında bulunmasının da yabancı yatırımcının bu olasılığa daha sıcak bakmasını etkilediğini vurguladı. Shikoh erken seçim sonucu konusunda analiz yapmak için erken olduğunu belirtirken, koalisyon hükümetlerinin yatırımcı için hiçbir zaman tercih edilen bir olasılık olmadığına dikkati çekti.
XS
SM
MD
LG