Erişilebilirlik

'Dünyada Basın Özgürlüğü Azalıyor'


Basın-yayın özgürlüğünün askeri darbeler, baskıcı­ devletler ve gazeteci cinayetlerinden dolayı bütün dünyada azaldığı bildirildi.

New York merkezli, Freedom House-Özgürlük Evi adlı kuruluş tarafından hazırlanan yıllık araştırmanın sonuçları, özellikle Asya, eski Sovyet cumhuriyetleri ve Latin Amerika’da basın-yayın özgürlüğünü hedef alan uygulamalara dikkat çekiyor.

Rapor, Tayland, Sri Lanka ve Pakistan’da yaşanan siyasi istikrarsızlık ve olağanüstü hal gibi durumları, bu ülkelerdeki basın-yayın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara gerekçe gösteriyor.

Venezüella, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerde de genel gerekçe, devletin kontrolünün artması ya da tam tersine, asayişin azalması olarak gösteriliyor.

Ortadoğu'da İyileşme Yok

Freedom House, Ortadoğu’da basın özgürlüğü alanında ise fazla bir ilerleme kaydedilmediğini açıkladı.

Ortadoğu ülkelerinin çoğunda basın özgürlüğünün kısıtlandığını kaydeden örgüt, özellikle Libya, Suriye, Tunus ve Filistin’deki gelişmelere dikkat çekti.

Freedom House, ayrıca Türkiye’de gazetecilere uygulanan baskıyı da eleştirdi; ve 300 yazarın “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla yargılandığını vurguladı.

Irak’ta gazetecilerin öldürülmesi sorununa dikkat çeken örgüt, Suudi Arabistan ve İran’da durumun kötüleştiğini yazıyor.

En Özgür Batı Avrupa

Freedom House kuruluşu, basın özgürlüğü alanında 10 Batı Avrupa ülkesini “en gelişmiş ülkeler” olarak değerlendirdi.

Freedom House raporunun Avrupa bölümünde, özellikle Rusya; Beyaz Rusya ve Moldova’da basın özgürlüğünün kısıtlandığı vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG