Erişilebilirlik

'İngiltere'de Azınlıklar Daha Yoksul'


İngiltere’deki azınlık etnik grupların genel nüfusun iki katı oranında yoksulluk çektiği kaydedildi.

İngiltere’deki azınlıkların yüzde 40’ının yoksulluk içinde yaşadığı açıklandı. Joseph Rowntree Vakfı tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına gore, sözkonusu yoksulluk oranı beyaz nüfusun yaklaşık iki katı oranında. Bangladeşlilerin sözkonusu olduğu durumlarda ise bu oran yüzde 65’e kadar çıkıyor. Araştırma sonuçlarının yer aldığı raporda, etnik azınlıkların iş bulma ve ücretler konusunda da ayrımcılığa uğradıkları kaydedildi.

Araştırma sonuçları, Pakistan kökenlilerin yüzde 55’i, siyahi Afrikalıların yüzde 45’i ve Hint ve Karayip kökenlilerin yüzde 30’unun yoksulluk içinde yaşadığını ortaya koydu. Bu grupların çocuklarının yarıdan fazlası ise yoksulluk içinde büyüyor. Raporda, yüksek öğrenim görmüş azınlık etnik grup mensuplarının aynı durumdaki beyaz İngiliz nüfusunun yararlandığı fırsatlardan yararlanamadığı kaydedildi. Vakfın başkanı Julia Unwin, hükümet ve işverenlere sözkonusu eşitsizliği sona erdirme çağrısında bulundu. Unwin, “geçtiğimiz on yıl boyunca bazı iyileşmeler olmasına rağmen, hala çözümlenmemiş çok ciddi sorunların” varlığına işaret etti.

İngiltere’de ırklararası ilişkileri düzenleyen yasaların uygulanmasını gözetlemekle sorumlu Irklararası Eşitlik Komisyonu adlı bir kuruluş bulunuyor. Komisyonun başkanı Kay Hamilton konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, mevcut durumun “modern İngiltere’yi bölen görünmez bir ırk ayrımclığı olduğunu iddia etti. Komisyonun sözcüsü Nick Johnson ise İngiltere’deki ırklararası eşitsizlik konusuna henüz yeterince eğilinmediğine işaretle şunları söyledi:

“Ülkemizde sistematik eşitsizlikler bulunmaktadır ve bu ülke içinde barındırdığımız çeşitlilikle ne yapacağımızı bilmediğimiz anlamına gelmektedir. Tüm partilerden politikacılar bu konuyla ilgilenmelidir.”

Johnson, bu konuda sadece yasa çıkarmanın yeterli olmadığını söyledi. Sözcü, mevcut uygulama ve işlemlerin gözden geçirilmesi ve hükümet tarafından bu konuda bir önderlik üstlenilmesi çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG