Erişilebilirlik

Fransa'da 2. Tura Az Kala Çekişme Sürüyor


Fransa seçimlerinde yeni cumhurbaşkanı için karar haftasına girildi. İkinci tura kalmayı başaran finalistlerden sağın adayı Nicolas Sarkozy, haftaya Sosyalist rakibi Segolene Royal’in önünde girdi. Adaylar son hafta stratejilerini, seçimin birinci turunu üçüncü bitiren merkez sağ aday François Bayrou’nun 7 milyon oyunun kime gideceği sorusu üzerine belirledi. İki aday da son mesajlarını merkez sağ seçmene dönük olarak verdi. Son haftada sonucu değiştirebilecek tek olay ise, iki adayın, yarın akşam televizyon ekranlarında teke tek yapacakları tartışma programı olacak.

Uzun soluklu bir yarış olan Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde son haftaya girildi. Fransızlar, bu Pazar günü Jacques Chirac’ın yerine geçecek Cumhurbaşkanını belirlemek üzere ikinci kez sandık başına gidecekler. İlk turu 22 Nisan’da yapılan seçimlerde, ikinci tura kalmayı başaran sağın adayı Halk Hareketi Birliği Partisi Genel Başkanı Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Parti’nin adayı Segolene Royal, 6 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi son kartlarını oynuyor. Adayların son hafta stratejilerinin merkezine birinci turda yüzde 18.5 oy alarak üçüncü gelen merkez sağın ılımlı politikacısı François Bayrou’nun oylarının kime gideceği sorusu oturdu.

Bayrou’nun seçmenlerini çekmeye çalışan finalistlerden Nicolas Sarkozy, ünlü Bercy Salonu’ndaki son mitinginde sola yüklendi ve merkez sağa ılımlı mesajlar gönderdi. Ünlü sanatçı ve oyunculların da boy gösterdiği mitingde Sarkozy, 68 Mayısı ruhunu eleştirdi ve Fransa’nın içinde bulunduğu sosyal sıkıntıların sorumlusunun bu sol anlayışta yattığını söyledi. Sarkozy, 68 ruhunun siyasal, ekonomik ve sosyal anlamda Fransa’ya darbe vurduğunu, toplumun değersizleştiğini, devletin rolünü alt üst ettiğini söyledi ve mevcut sol politikacıları samimi olmamakla eleştirdi. Sarkozy, “Artık 68 sayfasını kapatmak lazım, bu ideolojiyi mezara gömmek için bana oy verin” dedi.

Sarkozy’nin merkez sağa ılımlı mesajlar veren konuşmasının ardından Le Monde Gazetesi’ne bir roportaj veren Segolene Royal de, seçildiği taktirde merkez sağdan bir isimle çalışabileceğini belirterek, merkezdeki seçmeni kendisine oy vermeye çağırdı. Segolene Royal, “Ya kabalık ve şiddeti getiren bir politik programı, ya da barışçıl bir toplumu seçmek sizin elinizde. Değerleri bana çok uzak olmayan merkez sağ seçmenine sesleniyorum. Seçilirsem ortak değreler etrafında Fransa’yı birleştireceğim” dedi. Sarkozy’nin 68 Ruhu eleştirisine ise Royal, “Fransa’ya özgürlüğü, çalışma ve kadın hakkını getiren 68 Ruhu’dur” diye yanıt verdi.

Tartışmalara ilişkin halkın tepkisini ölçen araştırma şirketlerinin yaptığı anketler Sarkozy’nin haftaya önde girdiğini, ancak merakla izlenen merkez sağ seçmenin oylarının ise Royal’e kaydığını gösteriyor. Le Parisien Gazetesi için yapılan anket Sarkzoy’nin ikinci turda yüzde 52.5, Royal’in ise yüzde 47.5 oranında oy alacağını ortaya koydu.

TNS Sofres’in RTL radyosu ve Le Monde Gazetesi için yaptığı ankete göre ise, Bayrou’nun oylarının çoğunluğu şimdilik Royal’e gidiyor. Buna göre, ikinci turda merkez sağ seçmenin yüzde 31’i Royal’e, yüzde 23’ü ise Sarkozy’ye oy verecek. Yüzde 7’si kimseye oy vermeyeceğini açıklarken, geriye kalan yüzde 39’u ise hala karar vermediğini belirtiyor. Bu kararsız oylar üzerinde 2 Mayıs’ta televizyon ekranlarından yapılacak Royal-Sarkozy düellosunun büyük etkisi olacak.
XS
SM
MD
LG